barn

På många skolor kan föräldrar och elever ta del av individuella utvecklingsplaner på nätet. Men nu måste säkerheten skärpas.

Enligt en ny dom från Förvaltningsrätten räcker det inte längre att använda en traditionell inloggning med användarnamn och lösenord. Nu måste inloggningen ske med e-legitimation om det finns integritetskänsliga uppgifter att ta del av.

Läs mer: Matteprovet som anpassar sig efter eleven ska ge bättre koll på kunskap

– Det är integritetskänsliga uppgifter och då ställer Personuppgiftslagen de kraven. Vi anser att när det gäller den här typen av uppgifter om elever, som avser omdömen om elevers kunskapsutveckling, då krävs det en högre säkerhet om man vill komma åt dem via internet, säger Ulrika Harnesk som är jurist på Datainspektionen.

De har länge haft som praxis att elevuppgifter som kan vara integritetskänsliga ska skyddas med e-legitimation, det kan röra sig om exempelvis skriftliga omdömen om elevernas utveckling. Men det är först nu frågan har prövats rättsligt.

Många skolor använder redan idag e-legitimation om föräldrar eller elever ska komma åt den här typen av uppgifter. Men det finns fortfarande undantag, även om det är svårt att säga hur många de är.

Läs mer: Läromedlen är dåliga och skolorna är inte likvärdiga – nu vill skolvärlden ha en it-strategi

– Vi tittar på enskilda skolor när vi har tillsyn, så jag inte säga hur vanligt det är. Jag vet att det fortfarande finns, även om vi i rätt många år sagt att det krävs en högre säkerhet. Men omfattningen kan jag inte uttala mig om, säger Ulrika Harnesk.

Vad tycker du om att det fortfarande finns skolor som inte skärpt säkerheten, trots att ni förespråkat det länge?

– Det är inte bra. Dels bryter det mot lagen, dels är det tråkigt eftersom de här reglerna är till för att skydda eleverna.