Office

Surfplattor och telefoner från Asus kommer att få Office-paketet förinstallerat i framtiden. Det blir resultatet av ett nytt avtal mellan företagen.

I gengäld får Asus använda några av de många Android-relaterade patent som Microsoft sitter på. Kort sagt får Asus ett frikort i utbyte mot att de hjälper till att sprida Office.

Läs mer: Microsoft fortsätter bli kompis med fienden – lägger ned patentkriget med Google

I ett uttalande skriver Microsoft att avtalet är en utökning av ett tidigare patentavtal, men det framgår inte vilka patent det handlar om. Överenskommelsen beskrivs som en ”närmare integration” och ett djupare samarbete mellan företagen skriver IDG News.

Affären påminner om ett avtal som Microsoft slöt med Samsung tidigare i år. I utbyte mot att en patentstrid lades ned gick Samsung med på att förinstallera appar som Onenote och Onedrive på telefonerna och surfplattorna i Galaxy-serien.

Läs mer: Microsoft tjänar miljarder på Android

Kanske är det en ny taktik från Microsoft för att fortsätta sprida sin mjukvara. Företaget sitter på många patent som används på Android-telefoner och kräver royalties från tillverkare. Intäkterna från Android uppskattas till långt större än de från Windows Phone, skriver Quartz.

Avtalen med Asus och Samsung visar att Microsoft också kan använda patenten till att ”övertala” hårdvarutillverkare att sälja sina Android-produkter med Office och andra appar ombord.