– Om du ska få ett kontorsjobb måste du ha datorvana, säger Concesa Luganga som pluggar till sjuksköterska.

Hon är en av hundra kvinnliga studenter som under fem dagar drillas i Word, Excel och Powerpoint i Dar es Salaam i Tanzania. De som tagit sig hit är beslutsamma och har ofta tagit sig över fler hinder redan på vägen mot att utbilda sig.

– Fortfarande tycker många här att kvinnor inte ska utbilda sig, säger Malin Cronqvist som skapat den crowdfundingfinansierade organisationen Help to help som hjälper studenter i Tanzania.

– Det finns de som berättar att deras pojkvänner river sönder deras ansökningsblanketter när de söker till universitet.

Läs mer: Bakom kulisserna på iHub – hjärtat i Kenyas startup-scen

Och när de väl är klara har de ofta svårt att få jobb eftersom de inte har basala it-kunskaper.

– Atlas Copco har varit här och berättat ur ett arbetsgivarperspektiv vad de kräver. Där blir man inte ens kallad på intervju om man inte kan Excel. 
Det drabbar kvinnorna hårdare än männen eftersom de inte har samma tillgång till datorer. Allt detta gör att Help to help valt att vända sig just till kvinnor med sin intensivkurs.

Det låter som de lär sig ungefär det som lärts ut i datasalarna i svenska grundskolor? 

– Ja, men med lite mindre fokus på fingersättning än i alla fall jag hade, säger Malin Cronqvist.

– Och de får inget datakörkort när det är klart heller, men ett fint certifikat. 
På kursen träffas kvinnor från över tio olika universitet över hela landet.

– Det har verkligen blivit en känsla av girl power ju längre vi hållit på, säger Malin Cronqvist.

Även om det brister just när det gäller vanliga kontorsprogram så är det inte alls så att kvinnorna här är digitala analfabeter. Nästan alla har smarta mobiler och är vana vid internet.

– Det ser också välidgt olika ut ute i samhället – i en och samma universitetsklass kan det sitta studenter som har Macbooken med sig medan andra kanske bara suttit en stund vid en dator i datasalen. En del gör avancerade appar – andra vet inte hur man öppnar en mapp, säger Malin Cronqvist.

Deras fördjupade it-kunskaper kan också hjälpa dem att föverkliga affärsidéer som de går och funderar på. På kursen visas också hur det går till att bygga en app så de får se att det kanske inte är så svårt.

Läs mer: CIO i Afrika: Han bygger upp it på Tanzanias turistråd

– Många kvinnor blir mer eller mindre låsta till hemmet eftersom de förväntas ansvara för det. Men om de kan mer om it kan deras rörlighet öka – de kan testa och förverkliga sina idéer över nätet i alla fall, säger Kristofer Persson, kommunikationsansvarig på Help to help.

27 kvinnor som går tekniska utbildningar är mentorer under kursen. Det leder också till en del spännande möten.

– Kvinnor som byggt appar för att hjälpa landsbygdens fattiga bönder möter andra kvinnor som pluggar för att ta sig in i livsmedelsindustrin. Det är ju inte en del av kursen i sig – men det händer där.

Vad händer när de gått klart – släpper ni dem sen? 

– Ja, vi funderar lite på hur vi ska göra. Att vi ska köra en likadan sådan här kurs är säkert men när det gäller fortsättning så finns det en del initiativ som programmeringsklubbar exempelvis. Så där kanske det snarare är så att vi kan arrangera ett sammanhang för att koppla ihop dem och på så vis ta till vara de lokala organisationer som finns här, säger Malin Cronqvist.

Fakta

Help to Help grundades med stöd av KTH Innovation för snart fem år sedan av Malin Cronqvist samtidigt som hon var studerade industriell ekkonomi. Idén fick hon när hon vistades i Tanzania en tid och såg alla unga drivna människor samtidigt som det finns så många hinder för att få utbildning och jobb. Help to help jobbar huvudsakligen med att ge stipendier för högskoleutbildning till finansiellt utsatta ungdomar i Tanzania och att koppla samman studenter med det lokala näringslivet för att skapa en långsiktig förändring i samhället. Arbetet finansieras av det som de samlar in via en crowdfunding-sajt där alla som vill kan bidra. Det bootcamp som just genomförts är det största projekt som organisationen genomfört hittills. 
Malin Cronqvist har i år utsetts till en av tio supertalanger inom fältet hållbarhet av Veckans Affärer och förra året fick hon Danske Banks utmärkelse Årets nytänkare. Fram till i höstas har hon och Kristofer Persson arbetat tillsammans med flera andra arbetat ovalönat men nu har de börjat arbeta med det på heltid tillsammans med andra som jobbar ideellt.