Analytikern Ben Woods på CCS Insight är inne på samma spår. Han är på plats i New York för att se Microsofts event i kväll och menar att de inte kan räkna med att tjäna pengar på sina telefoner inom en överskådlig framtid.

– Microsofts telefonaffärer är inte lönsamma i sig, låt oss inte tro det. Det här är en investeringssektor. Det är Microsoft som gör en investering på samma sätt som de gjorde med Surface, för att visa vilka möjligheter det finns med Windows Phone, att visa att det finns aktuella enheter på marknaden och för att försöka uppmuntra tillverkare och hela ekosystemet av utvecklare att stötta plattformen, säger han.

Läs mer: Apple och Microsoft verkar ha slutit fred - och det är goda nyheter

Han jämför telefonsatsningen med Microsofts utveckling av hybridplattan Surface. Även om den inte är någon storsäljare har den sakta med säkert vuxit fram till en produkt som passar in som ett företagsverktyg.

– Mobilaffärerna liknar nu allt mer Surfaces hårdvarudivision. De är mer en slags träningsbana för att ta fram nya enheter som kan visa andra tillverkare vilka möjligheter det finns med Windows Phone, säger Ben Woods.

Han ser alltså Microsofts egna telefoner som en slags teknikdemonstration och en marknadsdrivare. Det som skulle göra stor skillnad är om de under morgondagens event skulle presentera en eller flera nya partners, tillverkar Windows-telefoner på licens. Lenovo eller liknande partners skulle göra susen för att ge Microsoft öppna dörrar in till företagen, menar Ben Woods.

Läs mer: Så kraftsamlar Microsoft för att möta hotet från Apples Ipad Pro

Så kanske kan Microsoft fortsätta spela på telefonmarknaden. Även om de aldrig lära knipa de där 15 procenten av marknaden som Steve Ballmer drömde om när köpet av Nokias mobilverksamhet gick igenom för två år sedan.

– I dag återstår så klart bara en skugga av den verksamhet som Nokia hade med Windows Phone, och Windows Phone är numera en nischad aktör jämfört med Android och Iphone, men innan [eventet ikväll] vet vi inte riktigt vilka Microsofts avsikter för framtiden är, säger Ben Woods.

Microsofts lansering webbsänds här med start tisdag 16:00.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning