Under den andra dagen på Amazons molnkonferens Reinvent i Las Vegas passade företagets teknikchef Werner Vogels på att lansera flera nya tjänster. Mest intressant är AWS IoT som ska förenkla hantering av IoT-lösningar (sakernas internet).

Läs mer: Amazons käftsmäll mot Google och Microsoft - storsatsar på nya molnverktyg

Enkelt uttryckt ska AWS IoT fungera som ett kitt mellan de uppkopplade enheterna och andra molntjänster från Amazon. Enheterna kommunicerar med den nya tjänsten med hjälp av protokollen http och mqtt. Sedan går det att definiera regler för att filtrera, transformera, skicka vidare eller på andra sätt hantera data som kommer från uppkopplade enheter. Reglerna kan definieras med ett administrationsverktyg eller skrivas med ett sql-liknande språk.

werner vogels
Werner Vogels är teknikchef på Amazon. Foto: Guido van Nispen (CC)

Exempel på andra Amazontjänster som kan anropas från AWS IoT är Lambda för att köra skriptkod utan serverinstanser, Kinesis för att hantera strömmande data, S3 för lagring, Machine Learning och databastjänsten DynamoDB.

I EU är priset för AWS IoT satt till fem dollar, cirka 41 kronor, för att hantera en miljon meddelanden. Ett meddelande definieras som ett datablock på 512 byte som hanteras av tjänsten, genom att antingen ta emot det eller skicka det vidare. Om 800 byte data från en uppkopplad enhet tas emot och skickas vidare till tre andra tjänster räknas det alltså som att åtta meddelanden hanteras.

Läs mer: Snart är alla prylar uppkopplade - men vad händer med din integritet?

Bland andra nyheter under den andra dagen på Reinvent märks de följande:

  • Mobile Hub för att bygga mobilapplikationer.
  • EC2 Container Registry för att hantera en katalog över Dockercontainrar.
  • Möjligheten att skriva funktioner för tjänsten Lambda med språket Python.
  • Ramverket Jaws för att bygga applikationer som körs på tjänsten Lambda.
  • Cloudwatch Dashboards som är en kontrollpanel för att övervaka drift på Amazontjänster.
  • Workspaces för att hantera molnbaserade skrivbordsmiljöer för användare, med åtkomst till dokument, applikationer och andra resurser.