– I och med att det är mycket problembaserat så blir det lättare att ha illustrationer än att göra det i text. Det är Peter Bergting som står för illustrationen, säger Johan Wendt.

alt
Curly Bracket riktar sig till barn mellan nio och tolv år.

Målgruppen är elever mellan nio och tolv år. Men sedan boken släpptes i torsdags har det visat sig att den gått hem ibland både yngre, och betydligt äldre. Och de har en del referenser inbakade i serien, som kanske inte de yngre läsarna missar.

Till exempel är Corpuratus vd, Floda Rithle, hans namn är ett anagram på Adolf Hitler och undertecknad tycker i alla fall att valet mellan en blå dörr och en röd flörtar lite med Matrix och valet att krypa ner i kaninhålet eller ej. Och även berättelsens hjältinna, Curly Bracket – ett välkänt tecken för alla bekanta med javascript.

Läs mer: En miljon skolbarn får egen Raspberry Pi-liknande pyttedator

Ett visst mått av samhällskritik har också letat sig in i serien.

– I boken finns ingen stat, bara företaget. Ser man hur det ser ut i dag så är det de stora företagen som kontrollerar marknaden. Kommer en liten uppstickare till säg Facebook, köps de snabbt upp. Men här överlever inte ens Facebook, säger Johan Wendt.

Detta är inte det enda boken som kombinerar sagoberättande och datalogiskt tänkande. Nyligen släpptes och Hej Ruby, efter programmeringsspråket så klart, där läsaren följer flickan Ruby och genom lek får lära sig ett annat sätt att tänka. Författaren, Linda Liukas, skriver i förordet till boken att kod är precis som kritor eller legobitar, ett sätt att uttrycka sig på. Med boken får barnen lära sig att bryta ner större problem och leta mönster.

Gemensamt för de båda är att de vill skapa en diskussion och ett samtal dels barnen sinsemellan men också med lärarna eller föräldrarna. De har en övningsdel där uppgifterna beskrivs och det är ett nytt sätt att tänka som uppmuntras, inte bara att hitta rätt svar.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning