alt
”Curly Bracket – Den gömda koden” och ”Hej Ruby” är två böcker som vill sprida programmeringsglädje till barn.

I en värld kontrollerad av Corpuratus, där ingen stat existerar och invånarnas plats i samhällshierarkin hänger på resultatet i datorspelet Codoseum. Hela Curly Brackets framtid hänger på hur hon presterar i spelet. Och nu är dagen här.

Där börjar Curly Bracket – Den gömda koden, boken som ska göra barn i tioårsåldern intresserade av programmering och ge en introduktion till datalogiskt tänkande. Läsarna får följa henne på resan och genom de hinder hon möter på vägen. Matematiska problem hon måste lösa för att få nå sin dröm och utbildas till en av företagets kodare. Eller det är vad hon tror i alla fall.

– Vi tror inte att någon föds allvetande. Curly blir duktig för att hon tränar. Zlatan blev inte bäst för att han spelade tv-spel, han blev bäst för att han tränade, säger bokens författare Johan Wendt.

Läs mer: ”Programmering i skolan är mer än att koda”

Första problemet hon ställs inför är att transportera en morot, en kanin och ett monster över en sjö. En åt gången. Ett klassiskt sätt att presentera ett matematiskt problem. Johan Wendt driver sedan några år tillbaka Mattecentrum och Kodcentrum, företag som erbjuder gratis läxhjälp. Och han säger att den här typen av uppgifter saknas i matematikundervisningen.

– Jag har jobbat med barn och läxhjälp i sju, åtta år och jag har inte sett det. När jag var liten satte sig min pappa med mig, han var lärare i matematik, och utmanade mig och min syster. Sådana här uppgifter har fostrat och utbildat flera generationer, säger han.

Idén började som en bok om programmering för barn. Men både Johan Wendt och hans medförfattare Tor Moström tyckte att programspråk för barn var gjort, de böckerna fanns redan. Istället siktade de i sig på det mest grundläggande.

– Det absolut viktigaste är inte själva koden och svaret utan hur man löser problemet i koden och vi fånga upp en pedagogik som är stor i USA, datalogiskt tänkande. Där det viktigaste inte är svaret på problemet utan hur man resonerar, säger Johan Wendt.

Läs mer: Här är robotprotesen som gör barnen till superhjältar

Det är så klart inte bara Curly som ska klura ut problemen. Poängen är att barn ska uppmuntras att hitta lösningarna och få förståelse för hur ett datalogiskt tänkande fungerar. För att göra det stod det tidigt klart att boken skulle bestå av många illustrationer. Ju mer bilder, desto mindre text.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning