
Att någon konsolidering skulle ske bland världens it-jättar har mest varit en tidsfråga. Och just EMC har oftast varit i blickfånget. De senaste åren har det varit ett återkommande rykte, att lagringsjätten ska köpas upp.
Det spekulerades länge i HP, men nu blev det alltså Dell som till slut tog steget att genomföra en av de största it-affärerna någonsin. 67 miljarder dollar, eller motsvarande runt 550 miljarder kronor ligger budet på. Det är knappast småpotatis för ett bolag som redan har 12 miljarder dollar i skulder.
Läs mer: Dell köper EMC för 550 miljarder kronor – största it-affären någonsin
Men Michael Dell, som kommer att leda det nya bolaget, har uppenbarligen lyckats se till att finansiera det här med hjälp av välvilliga banker och ett antal investerare. Det är minst sagt en stor risk bolaget tar, och det är långt ifrån självklart att megainvesteringen kommer att kunna räknas hem.
Varför gör man då en sådan här bautasatsning? Sedan sin förra stora förvärvsrunda, som avslutades strax innan börsresan var färdig 2013, har Dell pratat om att det är datacentret som ska utgöra navet i verksamheten. Och efter att bolaget senare köptes ut från börsen har man kunnat bygga lugnt och metodiskt.
Tyvärr har väl inte marknaden förstått datacenterbudskapet fullt ut, utan det har främst varit den gamla, men numera inte lika trygga, pc- och serveraffären som har burit Dell.
Men ett köp av EMC, med dess avancerade lagringssystem för de största företagen, kan ge den helhet man så länge eftersträvat. Inte minst kan man gå upp rejält i värdekedjan och bli en av de stora totalleverantörerna av it, och på allvar ta upp kampen med andra heltäckande it-jättar som IBM, HP, Cisco och Oracle.
Av de stora it-jättarna är det här troligen två av de bolag som kompletterar varandra bäst. Dessutom har duon ett gemensamt förflutet eftersom Dell fram till 2011 var en av EMC:s viktigaste återförsäljare.
Läs mer: De slåss om herravälde i it-världen. Men hur mår egentligen jättarna?
Men även om det finns många komplementära delar finns det också områden där man varit direkta konkurrenter, som exempelvis Dells Equallogic och Compellent som tampats med EMC:s VNX och VMax.
Och det blir även intressant att se hur Dell ska behandla EMC:s viktiga dotterbolag, som säkerhetsdelen RSA och molnbolaget Pivotal, som har fått husera tämligen fritt under sin förre ägare. Detsamma gäller så klart även virtualiseringspionjären VMware, som ägts till 80 procent av EMC och som spelar en viktig roll i betalningen i den stundande storaffären.
Ett annat känt konfliktområde har varit VCE, som EMC tidigare ägde tillsammans med Cisco och VMware. Men sedan Cisco drog sig ur samarbetet har bolagen legat i luven på varandra, och Ciscos vilja att stötta och supportera VCE:s produkter blir nog inte större när det är Dell som är ägare.