Genomföra tio stycken Nuon-affärer.

nuon
En Nuonaffär är ingenting mot en EMC-affär.

Vattenfalls köp av holländska Nuon har kallats den sämsta affären som svenska skattebetalare någonsin gjort. Den totala förlusten beräknas till runt 53 miljarder kronor.

Det är en så ofattbar summa att enorma ekonomiska dumheter numera kan räknas i enheten ”Nuonaffärer”. En summa som ser fånig ut bredvid EMC-affären.

Vi får väl helt enkelt säga att det är tur att Vattenfall inte satt på hela Dells förmögenhet, då hade energibolaget kunnat kasta den summan i sjön tio gånger om. Bokstavligt talat.

Köpa en nästan helt rimlig mängd chipspåsar.

chips
Dell skulle kunna köpa tillräckligt många chips för att varje svensk skulle få 6 000 årsförbrukningar var.

När pengar bli lite abstrakta brukar chipspåsar vara en bra måttstock. Fråga bara Torbjörn Rosdahl (M), finanslandsingsråd i Stockholms läns landsting, som motiverade en höjning av SL-kortet med 100 kronor med att det bara kostar som ”tre chipspåsar”.

Om vi använder samma logik så är EMC-affären värd 5 500 000 000 chipspåsar. Känns det fortfarande svårt att greppa?

5,5 miljarder chipspåsar väger ungefär 1,65 miljoner ton. Det motsvarar all potatis som svenska bönder odlat de senaste tre åren, enligt SCB.

Tänk om Sveriges potatisodlares riksorganisations alla 1 500 medlemmar hade startat ett lagringsföretag och sålt det till Dell istället. Då hade de kunnat casha in 367 miljoner kronor var. Snacka om bra affär!

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning