Volvo
Foto: Volvo.

Försäljningen av Volvo IT har varit en följetong länge, och spekulationerna om vem som ska köpa det har varit många. Men nu börjar det slutligen närma sig en lösning och enligt uppgifter till Computer Sweden är det bara två spekulanter kvar när affären nu går in i ett slutskede.

Ett flertal bolag ska ha varit intresserade av att köpa den Volvo-ägda konsultjätten med cirka 2 500 anställda. Slutspurten står dock mellan IBM och HCL, som båda ska ha lämnat in varsin avsiktsförklaring.

Nu är det upp till Volvo att välja vilken av köparna som är bäst lämpad, eller kanske vem som betalar bäst. Den tidsplan som anges är att valet mellan de två spekulanterna förväntas ske nu i mitten av oktober. Sedan förväntas affären bli formellt klar i december, med ett övertagande av verksamheten i april.

Det som främst lockar är så klart Volvo IT:s starka kundstock, där vi bland annat hittar bolag som Volvo Cars, SJ, H&M och Stockholms stad. Men de båda slutspekulanterna har även sina egna agendor.

För IBM:s del handlar det dels om att säkra en av de större mainframe-verksamheterna i norra Europa. Den amerikanska jätten har även haft det tufft på den nordiska marknaden, med vikande tillväxt och personalneddragningar, och vill säkerligen gärna gå på offensiven igen. Dessutom är man globalt sett starka inom fordonsindustrin.

För indiska HCL skulle ett köp vara en fortsatt viktig del i den nordiska satsningen, samt ge en betydligt tyngre närvaro på den nordiska marknaden. Bolaget är delvis inne hos jättar som exempelvis Ikea och Astrazeneca, men bolagets största nordiska kund, Statoil, brottas för närvarande med stora problem i en krisande norsk oljeekonomi.

Från Volvos håll är det så klart locket på. Bolaget presenterar sin kvartalsrapport den 23 oktober, men huruvida affären är klar redan då återstår att se. Det tidigare kommunicerade budskapet är att man vill sälja den externa verksamheten, och informationschef Kina Wileke säger att det inte finns mer att tillägga i dagsläget.

– Vi har inget nytt att berätta, annat än det vi kommunicerade tidigare. Vi har sagt att det ska vara klart vid årsskiftet, så vi har gott om tid på oss, säger hon.