Watson

För fyra år tog Watson, IBM:s program för artificiell intelligens, hem segern i amerikanska frågeprogrammet Jeopardy. Nu har de tagit fråga-svartekniken till företagen för att underlätta deras analysarbete, skriver IDG News.

Med Expert Storybook ska företagsanvändare, säljare och andra som jobbar med marknadsföring, på ett enkelt sätt analysera data om kunder och målgrupper. De vill koppla nya användare till olika datakällor och ge säkrare anslutningar för företag.

Läs mer: Sexigare människor i framtiden med nanorobotar i hjärnan

Fler än 500 000 personer har registrerat sig för Watson-tjänsterna under de tio månader de varit tillgängliga. Men många av dem är dock inte betalande användare utan spanar inte de gratisverktyg som Big Blue erbjuder. Som naturligtvis är där för att visa fördelarna med att flytta göra processen till en molnbaserad självservice. Där företag kan anpassa analyserna efter sina specifika krav och behov, utan att behöva investera i dyr och komplicerad teknikinfrastruktur.

”Allt handlar om slutanvändarna, allt handlar om företagsanvändarna, marknadsförarna, säljarna och ge dem möjligheter de inte haft förut – i en gemensam lättanvänd upplevelse”, säger John Colhart, produktchef på IBM Watson Analytics.

Precis som 2011 kan användaren ställa frågor till programmet som sedan söker svaret i en databas. Grejen är att du inte behöver skriva in krångliga kommandon för att få svar, det räcker med en helt vanliga fråga i helt vanligt skriftspråk. Ju mer du frågar, desto mer lär sig programmet och ger förslag på nya områden för företagen att utforska.

Läs mer: Nu går det att bygga ännu smartare appar med IBM:s Watson

IBM är inte ensamma om att försöka få stora kundgrupper att mer aktivt börjar använda sig av dataanalys. Microsoft har till exempel sin Power Cortana Analytics. John Colhart erkänner att konkurrensen är hård. Men menar att Watson har en stark fördel när de kommer till förutsägbar analys och prognoser.