Oracle
Foto: Håkan Dahlström (CC)

Som Computer Sweden avslöjade i juni är det mycket kontroverser kring Oracles metoder för att kräva in avgifter från kunderna. Och nu börjar missnöjet jäsa på allvar runt om i världen. Oracles metoder börjat uppmärksammas i USA, bland annat av affärssajten Business Insider och nu av en tung advokatbyrå på teknikområdet.

”Oracles mjukvaror är fulla av fällor. Företag måste förstå farorna och agera därefter.”, skriver Christopher Barnett på advokatbyrån Scott & Scott LLP i ett blogginlägg.

– Ett företag kanske bara använder en produkt från Oracle och tror att man använder den på rätt sätt. Då kommer Oracle och säger att företaget använder den på fel sätt och kräver en miljon dollar, säger Julie Machal-Fulks på Scott & Scott LLP till IDG News.

Hon understryker att det är värt att lägga ner energi på att kontrollera Oracles avtal:

– Jag har pratat med företag som har sagt att man skulle valt andra leverantörer om de hade förstått hur mycket Oracles produkter verkligen kostar i deras it-miljöer.

Ett problem är att många kunder inte förstår vilken information de måste ge till Oracle för att få realistisk prisinformation och att även små förändringar av in-infrastruktur kan få stora kostnadsmässiga konsekvenser.

– Många vet inte att användning av kluster kan få konsekvenser för licenskostnader, säger Julie Machal-Fulks.

Läs mer: Storbråk om Java och Oracle – storm i ett vattenglas tycker svenska utvecklare

En konsekvens av Oracles penningjakt som kanske inte är uppenbar som lyfts fram av Christopher Barnett är att det krävs så mycket arbete från kundens sida för att hantera kraven från Oracle om information att kunden blir tvungen att lägga till kostnaden för det arbetet i investeringskalkyler för mjukvaror från Oracle. Det gäller inte minst arbete som krävs för att dokumentera användning av produkter från Oracle. Lägg till det kostnader för dyra konsulter för rådgivning om Oracles licensregler.

I den senaste vågen av beskrivningar av Oracles indrivning av licens- och supportavgifter lyfts virtualiserade miljöer fram. En kund berättar för Business Insider att Oracle ställt krav på att varje dator som kör mjukvara från VMware ska redovisas.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning