pengar

97 miljarder kronor. Så mycket la svenska företag på it-tjänster, datorprodukter, telekom och mjukvara under förra året. Det visar en undersökning från SCB, den första sedan 2006.

Största kategorin är tjänster. Att kunderna numera vill köpa it som tjänst har varit ett av branschens stora mantran under de senaste åren. Och det verkar alltså stämma.

Totalt omsatte it-tjänster 53,7 miljarder kronor hos de svenska företagen under 2014.

Några tal från föregående år finns nu inte att jämföra med, då det är en nygammal kategori för Statistiska centralbyrån.

Läs mer: Dålig koll på företagsappar leder till hisnande licenskostnader

Jonas Valdringer, produktansvarig på SCB:s avdelning för ekonomisk statistik, säger att man efter ett längre uppehåll återinförde it-tjänstekategorin under fjolåret.

– Vi har sett att det är en väldigt viktig del som saknats i vår statistik, säger han.

Jonas Valdringer säger att en jämförelse som faktiskt kan göras med de gamla mätningarna är att betydligt större del av den totala it-tjänstekakan idag går till externa leverantörer än vad som var fallet åtta år tidigare.

2014 lades cirka 73 procent externt, att jämföra med 65 procent 2006.

Av de närmare 54 miljarderna som spenderades på tjänster under 2014 gick 39,2 miljarder till externa leverantörer, medan 14,5 miljarder gick till interna it-tjänster. Internt definieras i sammanhanget som att pengarna hålls kvar inom samma koncern.

Den industrigren som spenderar mest pengar på it-tjänster är handeln. Inom den sektorn lades 13,6 miljarder kronor på it-tjänster under 2014. Av dessa lades 72,5 procent hos externa leverantörer.

Läs mer: Nu ska Ericsson in på molnmarknaden. Första kunden: den egna it-avdelningen.

Av företagens övriga it-kostnader lägs mest på mjukvara, som ligger på 22,9 miljarder. 13,2 miljarder kronor lades på datorer och 7,2 miljarder på telekom.

Här är det informations- och kommunikationsföretagen som spenderar mest pengar, följt av handeln och tillverkningsindustrin.

Alla siffror finns att läsa i detalj på SCB:s webbplats.

Fakta

Funktionsleveranser av it där man köper it‐funktioner utan att själv behöva investera i it‐utrustning
Driftkostnad för it, it‐serviceavtal, it on demand eller it på kranʹ
It‐stöd eller it‐support
Applikationshyrning och köp av applikationstjänster
Serverhosting

Källa: SCB