Dell
Foto: Romain Decker (CC)

På Dell beskriver man sig i dag i lika hög grad som hårdvaruleverantör som helhetsleverantör av infrastrukturlösningar för datacenter oberoende av vilken hårdvara som används.

– Alla delar är lika viktiga, säger Mathias Engstrand, ansvarig för enterpriselösningar på Dell i Sverige.

Ett tecken på en intensiv satsning på att bli helhetsleverantör är en satsning på omfattande beskrivningar av referensarkitekturer, så kallade blueprints, för att skapa datacenter. I skrivande stund presenteras fem stycken på Dells sajt och fler ska presenteras på konferensen Dell World i Austin som startar i kväll.

Läs mer: HP:s vd efter Dells köp av EMC: ”Vi ska utnyttja läget”

– Blueprints är den stora grejen, säger Mathias Engstrand, angående de lanseringar som ska komma på Dell World.

Hur är referensarkitekturerna kategoriserade?

– De beskriver olika belastningsprofiler och innehåller beskrivningar ner till sladdnivå. Även testalgoritmer finns med. Referensarkitekturerna är inte låsta till hårdvara från Dell och det finns möjligheter för våra partner att testa referensarkitekturer i våra datacenter på Irland och i Frankfurt. Det går att fjärrköra tester.

Dell
Mathias Engstrand, Dell.

Exempel på befintliga referensarkitekturer är virtualisering och dataanalys. Sammantaget är det tydligt att Dell försöka välja en egen väg i konkurrensen med andra infrastrukturföretag som Oracle, IBM och Amazon. Ett exempel är att man tror stenhårt på hybridlösningar med blandningar av egen hårdvara, privata moln och publika moln. Följaktligen har man tagit rygg på Microsoft som är partner i många sammanhang.

Rent affärsmässigt finns tveklöst en förhoppning att kunder som väljer Dells referensarkitekturer också väljer Dells hårdvara. Att Dell redan i dag enligt egen utsago levererar ”flest TB” lagringslösningar i världen är ett tecken på att hårdvara trots allt är en mycket viktig del av verksamheten.

Läs mer: Pc-krisen fortsätter – värre än väntat under senaste kvartalet

Lägg till det att olika typer av mjukvaror finns i sortimentet, vilket inte minst aktualiseras med det kommande sammangåendet med EMC-koncernen. Det senare innebär bland annat att virtualiseringsföretaget VMware hamnar under Dellflagg. Här finns en chans att kapitalisera på referensarkitekturerna även om man inte säljer hårdvaran till den.

Ytterligare tecken på att Dell försöker hitta en egen väg är att man skyr verksamhetsnära applikationer i det egna sortimentet som pesten, med undantag för dataanalys. Att kunderna kör Microsofts databas SQL Server nämner Mathias Engstrand som ett exempel på hur man arbetar, till skillnad från konkurrenterna Oracle och IBM som har egna databaser i sortimentet.

Målgruppen för infrastrukturlösningarna är den bredast möjliga och innefattar både slutkunder som har egna datacenter och molnföretag som Amazon och Microsoft.

Med allt fokus på referensarkitekturerna är det märkligt att de helt saknas i den förhandsinformation som Dell skickar ut inför Dell World. Här är det i stället burkar av olika slag och mjukvaror för säkerhet, säkerhetskopiering och dataanalys som är på tapeten.

Fakta

  • Servrar i DSS-familjen med väldigt hög densitet, avsedda för stora datacenter, med egen lagring.
  • Nyckelfärdiga servrar i XC-familjen som innefattar hårdvara, lagring och virtualiseringslösningar.
  • Stora kontrollenheter för lagringslösningar, i SC-familjen. Rena flashlösningar och hybridlösningar.
  • Tjänster och utbildningar för att distribuera lösningar i datacenter och för att modernisera datacenter.
  • Ny mjukvara för dataskydd och säkerhetskopiering som heter Rapid Recovery. Innefattar funktioner från flera äldre produkter.
  • Mjukvaran Statistica 13 för avancerad dataanalys.
  • Diverse säkerhetslösningar, bland annat förhandsvisas en tjänst för att skanna filer.