Huawei

(CS/Shenzhen) I vita, sterila lokaler visar Huawei stolt upp sina nya produkter och framtida trender. Basstationer placerade på husfasader och i utomhusmiljöer. Gamla telefonkiosker som får bära rollen som hotspot. Nätverkstekniken är kärnan i Huaweis verksamhet och där företaget en gång började.

Nu är det 5g som gäller. Men än så länge finns inga färdiga produkter, bara prototyper och visioner om snabbare uppkoppling. I företagets kalender är år 2020 markerat som tidpunkten då startskottet går för det nya, snabba 5g-nätet. En åsikt som delas av konkurrenter som Ericsson.

Men behovet av snabbare nät och kraven från mobilbranschen flåsar dem i nacken. Fem år är lång tid i en bransch som utvecklas snabbare än de kinesiska snabbtågen far fram. Operatörerna skulle hellre se ett 5g-nät senast 2017.

Huawei vill möta efterfrågan, men har än så länge inte tekniken. Så de har lanserat ett mellanting, en uppdaterad version av existerande teknik, 4,5g. En liknande lösning som introducerades i övergången mellan 3g och 4g.

– Det är ett stort gap mellan 4g och 5g. För tekniken är det en revolution, men för operatörerna måste det bli en evolution. Den måste introduceras långsamt. Därför lanserade vi 4,5g för att introducera ny teknologi i 4g-nätet, säger Alex Wang, ansvarig för företagets strategier och visioner kring mobilnät.

Läs också: Ericsson har besegrats. Apple och Samsung står på tur. Följ med hem till den kinesiska jätten Huawei.

Han är noga med att påpeka att det inte handlar om någon ny tjänst eller produkt. Det rör sig snarare om uppdateringar inom ramen för 4g-tekniken. Med stora mimo-antenner vill de förbättra spektrumanvändningen och på så sätt tänja på användningen inom de nät som operatörerna redan investerat i. De här massiva mimo-antennerna är flera antenner på en och samma basstation.

Alex Wang
Alex Wang

Oavsett om man pratar säkerhet eller ny teknik är Huawei snabba med att lyfta det gemensamma ansvaret i branschen. Utvecklingen av 5g-näten är inget ett företag kan göra på egen hand. För det krävs gemensamma standarder. Inte separata standarder för olika länder, ett för hela världen.

Fokus ligger just nu mycket på nätverksanalys, industrisamarbete och att förstå kundernas behov. Och där ligger också en av Huaweis största utmaningar. För intåget av 5g innebär inte bara att nya krav från redan etablerade kunder, som mobiloperatörer. Framtidens nät kommer också delas med smarta bilar och uppkopplade prylar, internet of things.

– Tekniken är inte utmaningen just nu, där samarbetar vi redan med andra parter. Där är vi okej. Men vi tror att den stora utmaningen för hela industrin är verkligen förstå användarnas behov, särskilt hos våra nya kunder. Och det betyder inte bara snabbare uppkoppling utan andra kriterier också, säger Alex Wang. 

Läs också: Inte bara mobilnät – Huawei lägger miljarder för att utmana Apple och Samsung

Alex Wang pratar om att de krävs ny arkitektur för att installera bättre tjänster. I dag är det en svår process, det finns för många protokoll och för många olika standarder säger han.

Huaweis forskning kring framtidens mobila nätverk är fördelat på tio forsknings- och utvecklingsenheter världen över, varav fem ligger i Kina. I lokalerna i svenska Kista tittar man primärt på ny systemarkitektur och på algoritmer.

Huawei

Satsningen på forskning innebär att Huawei på en femårsperiod – fram till 2018 – investerar 600 miljoner dollar för att utveckla tekniken.

2012 gick Huawei om Ericsson som världens största tillverkare av telekomutrustning. Det är inget snack om saken, förstaplatsen är något de är stola över men de ser sig fortfarande om i backspegeln. Ericsson är den största konkurrent när 5g kommer. Rollen som en av de största leverantörerna av mobila nätverk är en roll Huawei vill behålla. Men fokus är inte att ta marknadsandelar utan att, precis som på andra områden, göra hela kakan större. Som att bygga ut möjligheterna i till exempel stora delar av Afrikas länder.

I dag har bolaget kunder världen över. 45 av världens 50 största telekomoperatörer använder deras produkter. Utvecklingen av antalet uppkopplingar är något som Huawei räknar med kommer öka i rasande takt. 2025 väntar de sig att det finns 100 miljarder uppkopplingar. En utveckling som drivs av framväxten av det smarta hemmet, smarta städer och inte minst de smarta bilarna.

Läs också: Sverige "en nyckelmarknad" för Huawei – svensk kompetens lockar

Framtidens uppkopplingar kommer inte bara handla om tenik, tror Alex Wang.

– Framtidens nätverk kommer handla om fri kommunikation mellan människor, saker och artificiell intelligens. Hur utvecklar vi våra nätverk och utrustning för att göra det? 5g kommer att leda vägen för virtuell och förstärkt verklighet och uppkoppling kommer handla mer om kommunikation, säger han.

Den dagen 5g gör entré på den kommersiella marknaden är inte dagen då 4g plötsligt dör, inte heller 3g.

– De kommer existera parallellt, eller samexistera under lång tid. Det dröjer säkert tio eller femton år innan vi ser de gamla systemen helt försvinna, säger Alex Wang.