Fem år har gått sedan Google lämnade sina kontor i Kina. Då ville de inte längre gå med på kraven om att censurera sökresultaten. Dessutom anklagade de den kinesiska regeringen för att ligga bakom en attack mot sökjättens e-posttjänst.

Det var då och tiderna förändras. Efter att bolaget organiserat sig mer likt ett holdingbolag öppnar det för att några av enheterna kan expandera på den kinesiska marknaden, skriver Wall street journal.

Läs också: Så värdefullt är Googles varumärke

– Vi gör redan en hel del affärer i Kina, även om det inte har varit ett lätt land för oss att verka i, säger Sergey Brin, en av Googles grundare.

google
För fem år sedan kom beskedet om att Google skulle lämna Kina. Det fick människor att placera blommor utanför företagets huvudkontor. Foto: Xhacker (CC)

Bland annat säljer de annonser till kinesiska företag, även om deras tjänster inte är tillgängliga i landet. Dessutom talas det om en lansering av en Android App store i landet. Enligt Sergey Brin är det upp till varje enhet att avgöra vilket land de gör affärer med och har verksamhet i.

En av de enheterna är till exempel Project Loon, med målet att ge bättre uppkopplingsmöjligheter på landsbygden och svårtillgängliga områden. Den nya organisationen har gjort att de kan inleda samarbeten med fler företag i telekombranschen. De är inte längre bundna till Googles egna operativsystem, vilket ger dem andra möjligheter. Däremot håller de sök- och annonseringsdelarna utanför Kina.

Läs också: Här är Googles nya betaltjänst

Planerna på att utvidga närvaron i Kina förstärktes efter att styrelseledamoten Eric Schmidt talade om landet och företagets relation vid en konferens, rapporterar BBC. Eftersom de hela tiden behållit kontakten med såväl företag som den kinesiska regeringen har Google egentligen aldrig riktigt lämnat landet.

Exakta planer för Googles och Kinas framtida samarbeten finns inte. Det är svårt för företag att hålla sig borta från den kinesiska marknaden, den är för stor och för betydande. Särskilt i takt med att allt fler efterfrågar allt mer högteknologiska varor.