google apps

För att ta marknadsandelar med sina office- och kommunikationstjänster kör Google en kampanj som varar till april. Kunder som sitter fast i enterpriseavtal med konkurrenter får gratis licenser för Google Apps for Work. När avtalet med den tidigare leverantören går ut gäller ett normalavtal för Googles tjänster. I dagsläget kostar Google Apps for Work från 40 euro, cirka 370 kronor, per användare och år.

Kampanjen är global och genomförs av Googles partnerföretag. Den innefattar även att kunderna får hjälp med en del av kostnaden för migrering till och implementation av Google Apps.

– Vi utmanar Microsofts gammel-it, och även andra leverantörer som IBM. Deras enterpriseavtal är gammalmodiga och inflexibla. Kunderna blir låsta under lång tid och om de behöver minska användningen så blir kostnaden ändå den samma, säger Ola Persson, vd på Avalon Solutions, ett partnerföretag till Google som kommer att jobba med kampanjen.

Läs också: Läs ALLTID avtalet – annars kan det gå riktigt snett

Han berättar vidare att kostnadsfri användning av Googletjänsterna är obegränsad tidsmässigt, så länge kunden har ett enterpriseavtal med någon konkurrent.

Hamnar kunderna inte bara ur askan i elden när avtalen med Google börjar rulla normalt?

– Nej. Vi erbjuder inte avtal som är längre än ett år, säger Ola Persson.

Avalon framhåller även att den typ av avtal som Microsoft och andra har leder till dolda kostnader, till exempel i form av tidsödande licensrevisioner.

Under senare tid har det cirkulerat rapporter om att det går trögt för Google Apps for Work, i konkurrensen med Microsofts Office365. Är det en anledning till att kampanjen dras i gång?

– Att kunderna sitter fast i långa enterpriseavtal med konkurrenter har varit ett generellt problem för Google och andra leverantörer som erbjuder molntjänster på riktigt. Kontroversen kring användningen av Googles tjänster i Salems kommun har även varit ett problem i Sverige, men det löste sig i våras. Under den närmaste framtiden kommer flera kommuner och företag att berätta om att de satsar på Googles tjänster.

Läs också: Klart för Google Apps i skolan

Värt att påpekas är att gratis användning naturligtvis inte påverkar eventuella tekniska inlåsningseffekter av olika molntjänster.

Fakta

Bland de tjänster som ingår i Googles Apps for Work ingår bland annat:

  • Gmail för e-post.
  • Hangouts för kommunikation, till exempel videochatt.
  • Ordbehandling.
  • Kalkyler.
  • Presentationer.
  • Drive för lagring.