EU flagga

Det rörde om rejält i grytan när EU-domstolen kom fram till att det då rådande Safe Harbor-avtalet mellan EU och USA inte gällde. Genast började det pratas om massuppbyggnad av datahallar i Europa och om att EU-medborgares data inte var skyddad i amerikanska servrar. Men också om de problem som skulle uppstå om det inte fanns gemensamma avtal att rätta sig efter.

Förhandlingar om nya dataavtal var redan igång där domstolens besked kom, men nu har det börjat brinna i knutarna. Europeiska dataskyddsmyndigheter kräver snabba åtgärder, annars kommer de ta i med hårdhandskarna.

Läs också: Om inget nytt safe harbor-avtal sluts på tre månader tar EU i med hårdhandskarna

Ett krav som förts fram i de intensiva förhandlingar rör amerikanska myndigheters tillgång till företagens data. Om NSA efterfrågar information som rör EU-medborgare, då kräver EU att de ska få veta det. De vill ha in ett rapporteringskrav från bolagens sida. USA vill däremot att det ska fortsätta vara frivilligt, skriver IDG News.

Sedan tidigare har förhandlarna kommit överens om att USA ska publicera en årlig rapport där alla sådana förfrågningar redovisas. Men EU vill ha möjligheten att dubbelkolla denna rapport mot företagens egen information.

De företag som vill informera sina kunder om underrättelsetjänstens förfrågningar möter i dag många hinder på vägen. För det första får de bara rapportera antalet förfrågningar i breda sjok: 0–999 förfrågningar, 1 000–1 999. Dessutom får de bara publicera uppgifter från ett halvår tillbaka.

EU-kommissionären Vera Jourova följer förhandlingarna och säger att de försöker nå ett avtal där informationen är mer kvalitativ. Utöver antalet förfrågningar vill hon att USA också ska berätta varför de anser det nödvändigt att få ut informationen och om begärd data står proportion med förfrågan. Men det är inget som kommer nå allmänhetens ögon.

Läs också: Här är EU:s råd till företagen efter domen som sänkte Safe Harbor

”Detta kan inte göras i offentliga rapporter, eftersom det går emot kärnan i underrättelsetjänstens arbete. Vi måste titta på alla möjligheter”, sa hon till Wall Street Journal.