
Poliser som arbetar ute i fältet har i dag små möjligheter att själva kolla registreringsskyltar eller personuppgifter, för det krävs att man släpar med en bärbar dator. Ofta går det i stället till så att de kontaktar ledningscentralen för att få de uppgifter de behöver.
– Vi poliser är praktiska och löser de problem som uppstår. Om vi inte har de verktyg vi behöver så använder vi andra sätt, säger polisen Richard Lidström som själv ofta arbetar i yttre tjänst.
– Förut hände exempelvis att vi tog bilder på passfoton och mejlade. Det var inte bra, men det löste problemet. Sedan kom det direktiv om att det inte fick ske på det sättet.
Men nu händer det saker. Under året har Polisen dragit igång en satsning på att få ut 10 000 smartmobiler till alla poliser ute på fältet och de förses med möjligheter att kunna göra slagningar direkt i de centrala registren. Hittills finns möjligheter att slå på registreringsnummer och personnummer i den app som tagits fram och fler funktioner är på gång vartefter.
Läs också: Snart går det att ringa polisen
– Vi kommer åt ett dussin centrala system, även på andra myndigheter. Det handlar om sådant som misstankeregister, brottebelastningsregister och väg- och transportregister, säger Sarah Hjortsmarker, gruppchef och en av dem som arbetar i Mobilitetsteamet.
Nu pågår arbete med att även komma åt internationell information som efterlysningar och viseringar. Dessutom är en egen kameraapp på gång så att de bilder som tas med mobilen inte lagras lokalt utan skickas direkt in i Polisens eget nät.
– Vi arbetar generellt så att lagringen inte ska ske lokalt, säger Daniel Larsson, sektionschef som också arbetar med mobilutvecklingen.
Utgångspunkten för arbetet är att involvera poliserna själva och att ta till vara den feedback man får in.
– Vi åker ofta med poliser för att se hur de använder apparna och vilka behov de har, säger Sarah Hjortsmarker.
I appen finns dessutom möjligheter att betygsätta den och att lämna kommentarer.
Hela utvecklingen sker agilt. De så kallade sprintarna, avstämningarna, ligger på två veckor.
Läs också: Saab ska leverera drönare åt polisen
– Och vi har nog ett siktdjup på tre månader ungefär, säger hon.
It-chefen Tomas Landeström ser det som ett framgångsrecept.
– Från ledningsnivå har vi lagt oss i väldigt lite, mest rensat skottfältet. Mobilitetsteamet har helt fria händer att få ut det som det vill, i den takt teamet vill och att leverera det poliserna vill ha. Inte en massa förstudier – mer pang på rödbetan.
Sarah Hjortsmarker håller med och framhåller också att gruppen som arbetar med att utveckla mobilverktyg till poliserna enbart består av anställda.
– Det uppskattar jag verkligen, att det är vi själva och inte konsulter som driver det här.
- Målet är att alla poliser i yttre tjänst, uppåt 10 000, ska få egna smarta mobiler under våren. Till de första omkring 100 användarna runt om i landet har nu 200 i Region Syd och 200 i Region Väst fått mobiler och Stockholm står i tur. I feburari räknar man med att 3 000 smarta mobiler ska ha delats ut.
- Polisen bygger egna appar men det går också att använda publika tjänster för det som inte är känsligt.
- Hittills är det Iphone 5s och 6 som används, men även andra är under utvärdering. De funktioner som utvecklas är plattformsoberoende.
- Mobilerna är arbetsredskap i första hand men tanken är att poliserna, precis som andra yrkesgrupper om fått smarta mobiler i tjänsten, ska kunna använda dem privat också. Riktlinjer för det tas fram just nu.
Här är några exempel där poliser ute i tjänst beskriver hur deras arbete underlättats av att de haft smarta mobiler. Mpmf står för Polisens multifråga i mobilen, den app där man kan slå på registreringsnummer och personnummer.
"I samband med ett rån mot en värdebil i Stockholms city gjordes slagningar på ett femtiotal fordon för att se om de eventuellt var anmälda stulna eller på annat sätt kunde ha varit inblandade i händelsen. Att göra alla dessa slagningar via ledningscentralen hade inte varit möjligt eftersom det ofta har väldigt långa svarstider.”
"Vi körde på Södermalm och kollegan fick syn på en lite halvskum bil som kom i mötande körfält. Vi vände om medan jag gjorde en slagning i MPMF. Tack vare den snabba slagningen såg vi direkt att bilen var anmäld stulen. Det hela ledde till ett förföljande som slutade med ett fordonsstopp och två gripna. En av personerna var efterlyst misstänkt för ett grovt våldsbrott. Utan MPMF hade det inte blivit något alls.”
"På derbyt mellan Djurgården och AIK i maj kunde ett stort antal omhändertagna huliganer identifieras och kontrolleras på ett sätt som förut inte varit möjligt. Det blir svårt att ljuga om sin identitet om vi direkt får upp deras passbild i MPMF."