evgenij morozov
Foto: Karin Lindström

Om traditionell postverksamhet skulle skötts med Googles affärsmodell skulle vi ha fått höra att det är gratis att skicka breven men att de först måste öppnas så att informationen kan samlas in innan de skickas vidare.

Exemplet är forskaren Evgenij Morozovs. Under sin keynote på Internetdagarna konstaterade han att han var förvånad över att han blivit inbjuden för att inspirera – ”mina föreläsningar brukar inte uppfattas som inspirerande”.

Det är sant på så vis att det är avigsidan med internet som är hans ämne. En rätt rejäl avigsida dessutom. Men det är inte internet i sig som är problemet utan själva insamlandet av våra personliga data och hur de sedan används.

Läs också: Så mår it-jättarna som slåss om herraväldet

Morozov jämför med hur vi förut betalade för vår kommunikation i form av exempelvis post eller bibliotek med skattemedel eller sådant som frimärken. I dag betalar vi genom att lämna över våra data till företag som sedan konverterar dem så att de kan användas på annonsmarknaden.

– Det är en helt annan logik, säger han.

Och det leder enligt Evgenij Morozov till ett gigantiskt maktskifte från oss medborgare över till ett fåtal amerikanska teknikföretag.

– Staten har dragit sig tillbaka och nu kommer tjänsterna från Silicon Valley, säger han.

Och datainsamlandet eskalerar i takt med att vi får in sensorer i vår vardag – i hemmen, i bilarna och överallt där vi befinner oss. Det leder till att Google och Facebook och de andra teknikjättarna på sikt kan ta över mer eller mindre alla tjänstesektorer i samhället enligt Evgenij Morozov.

– Det kommer att se ut som att det är gratis men i själva verket är det bara en ny modell där alla våra data analyseras på individnivå, säger han.

Ett exempel är hälsoapparna där vi mäter vår träning, hur många steg vi tar och vad vi äter. Medan vi langar in alla våra personliga data får vi höra att det ger oss mer makt över vår hälsa.

– Eftersom staten har svårt att finansiera välfärdstjänsterna vill de gärna ha allianser med teknikföretagen så att de tjänster som erbjuds i alla fall liknar de tjänster som erbjöds förr. Det är en mycket oroande utveckling som måste motarbetas systematiskt och strategiskt konstaterar Evgenij Morozov som efterlyser nya rörelser som kan ta upp striden.

Läs också: Så kommer robotarna ta över vårt samhälle

Han pekar på två möjliga spår framåt just nu. Det ena är just tjänster i utbyte mot insamlandet av våra data. Men det finns också en annan som vissa startups erbjuder där vi fortsätter äga våra egna data men de ses fortfarande som en vara. Genom att koppla ihop oss med annonsörerna gör de oss till privata entreprenörer.

– Det gillar jag inte av politiska skäl – jag vill inte få in marknadslogik i våra liv. Idén att jag sjunger i duschen och samtidigt ska fundera på vilken schampootillverkare som ska sponsra det är inte särskilt hälsosam, säger han.

– Internet är inte bara en infrastruktur, vi måste fundera mer över vad den har för roll. Vi har kommit till en punkt där internet förhindrar oss att tänka stora tankar om hela den förändring som är på väg att ske.

Fakta

Evgenij Morozov är forskare och skribent som framför allt ägnar sig åt att se på vilka politiska och sociala effekter som tekniken har. Han har tidigare gjort sig känd för sin starka kritik av att internet kan demokratisera en totalitär stat och har pekat på att det lika gärna kan användas för att skapa ett effektivare förtryck. Sedan två år tillbaka arbetar han med en doktorsavhandling i vetenskapshistoria på Harvard.