drönare

Idén dök upp medan Riksbyggen var i färd med att implementera ett nytt affärssystem i våras. Under en paus passade cio:n Mattias Hindfelt på att omvärldsbevaka och läste om en ny drönare, DJI:s Phantom 3. Han reagerade direkt och it-avdelningen köpte in två.

– Vi hade skojat om att vi kanske kunde låta drönare inspektera hängrännor redan för fem år sedan. Då var det kanske inte riktigt moget men den här drönaren uppfyllde kraven på enkelhet, kvalitet och robusthet.

Han vände sig till Göran Danling, affärs- och verksamhetsutvecklare på Riksbyggens tekniska förvaltning och frågade om han tyckte drönarna var användbara.

– Jag svarade ja, säger Göran Danling.

– Sen gick det rätt fort.

Läs också: Saab ska leverera drönare åt polisen

De båda konstaterar att fastighetsbranschen i sig är en ganska seg bransch. Den är traditionell och ligger sällan i framkant. Men den här gången gick det lätt att få med sig affärssidan som snabbt såg poängen.

Efter lite pusslande för att få ihop ett regelverk, en utbildning och beslut om hur tjänsten kan utvecklas så köpte Riksbyggen två drönare till och drog igång i Skaraborg och Halmstad där de körs skarpt i dag.

Genom att använda drönare räknar Riksbyggen med att kostnaderna för inspektioner kan minska med uppemot 70 procent. Det går lättare och snabbare än att hyra in en skylift, vilket i sin tur också kan leda till att inspektionerna kan ske oftare. En drönare som kostar runt 13 000 tjänar också rätt snabbt in pengarna om man jämför med den hyra man betalar för en skylift. Och så minskar risken för arbetsplatsolyckor.

Men framför allt är det ett lysande exempel på hur it och affärsutveckling kan arbeta ihop anser Mattias Hindfelt.

– Det är helt gränsöverskridande på ett enkelt och billigt sätt. Drönarna kommer från leksakshållet men blir en del av digitaliseringen, ett första steg ditåt.

Läs också: Polisen siktar högt – börjar flyga drönare

Det är helt enkelt ett smakprov på hur it-avdelningen kommer att förändras och försvinna i sin nuvarande form.

– Jag är inte säker på att den traditionella it-avdelningen finns kvar om fem år utan jag tror snarare på att det finns en teknisk styrning men att it-kompetensen flyttas ut i processerna, säger han.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Drönarna flygs på en meters höjd över tak och där kan de zooma in sprickor, mäta snömängd och inspektera hängrännor som det har blivit stopp i. Om man fäster en värmekamera vid drönaren går det också att hitta värmeläckage. De styrs från marken. En Ipad används för att se den bild som drönarens kamera visar men man måste samtidigt se till att inte tappa drönaren ur sitt synfält.