Förr i tiden släpptes det en ny stor version av Windows ungefär var tredje år. Då förpackades olika varianter för företagskunder och konsumenter, och sedan släpptes mindre paket med nya funktioner emellanåt. Den tiden är förbi. Nu kommer det nya funktioner i en strid ström och de kan installeras i olika takt av olika typer av användare.

Ett exempel är ”current branch” för konsumenter som innebär att nya funktioner väller in. Företagskunder, däremot, har möjligheten att vänta med att installera vissa nya funktioner, till exempel för att kunna garantera kompatibilitet för applikationer.

Det här låter bra, tänker säkert de flesta kunder, men medför också en del problem.

Läs också: Med Microsofts nya verktyg kan alla anställda göra appar till företaget – utan att koda

– Ny funktionalitet och snabbare uppdateringar är toppen, men kan också medföra problem för it-avdelningen. Företag vill säkerställa att hårdvara och viktiga applikationer fungerar och behöver kontroll. Vissa klagar över att de inte kan begränsa en del funktioner, säger Peter Tasi, analytiker på Spiceworks, till IDG News.

Hur är det för Microsoft? Hur jobbigt är det att hålla reda på olika konfigurationer som dessutom befinner sig i olika stadier av förändring?

I vissa fall har Microsoft varit tvungna att ta bort funktionalitet för att introducera nya alternativ som inte är lika funktionsrika. Webbläsaren Edge i jämförelse med Internet Explorer är ett exempel.

– Vi tror att det här sättet att jobba gör det möjligt att leverera bättre funktionalitet på lång sikt, men vissa lösningar introduceras i liten skala och växer med tiden, säger Gabriel Aul, ansvarig för tekniska lösningar för Windows och hårdvaruenheter på Microsoft.

Kontentan är att Microsoft i vissa fall tar ett steg bakåt, för att senare kunna ta två steg fram, vad gäller utvecklingen av Windows.

Den stora faran vad gäller kvalitet är att det blir ännu viktigare för Microsoft att hålla tidsplaner, eftersom fler ”rörliga delar” i Windows påverkar varandra.

– Om det blir mycket förseningar kommer det att påverka tester av stora lösningar på företag, vilket kan påverka företagens tidsplaner för att införa lösningarna, säger Steve Kleynhaus, ansvarig för mobila enheter och andra klientenheter på analysföretaget Gartner.

Läs också: Windows 10 en dundersuccé på företagen – rullas ut i en rasande fart

Han nämner avancerade säkerhetsfunktioner som ett exempel. Om kommande komplexa säkerhetslösningar i Windows blir försenade kanske företagskunder väljer att strunta i dem.

Enligt Gartner kommer hälften av de stora företagen i världen att börja uppgradera till Windows 10 under nästa år. Av det kan man dra två slutsatser. För det första att Microsofts nya strategi för utveckling av Windows inte har påverkat införandet av Windows 10 negativt.

För det andra att eventuella problem kommer att aktualiseras på allvar nästa år. Om Microsoft strular till det med förseningar kommer det att få större konsekvenser än någonsin tidigare.