Flash

Det tog sin tid, men nu har till och med Adobe bestämt sig för att tacka av Flash. I ett uttalande om formatets framtid uttrycker företaget sitt stöd för det konkurrerande formatet html5.

”Framöver kommer vi att uppmuntra innehållstillverkare att bygga med nya webbstandarder”, skriver Adobe.

Läs också: Gamla versioner en stor säkerhetsrisk. Här är tio program du måste uppdatera.

I samma vevar börjar Adobe sakta fasa ut Flash som varumärke. Efter snart 20 år har de bestämt sig för att byta namn på animeringsverktyget Flash Professional till Animate CC. Det nygamla programmet ska släppas i början av nästa år, och Adobe har även en html5-videospelare för desktopwebbläsare i planerna.

Beslutet kommer inte som någon chock. Trots namnet använder redan en tredjedel av alla projekt i Flash Professional html5, enligt Adobe.

Det betyder inte att Adobe lämnar Flash vind för våg med detsamma. De fortsätter släppa säkerhetsuppdateringar, och stötta de utvecklare som naglar sig fast vid formatet.

Läs ocksåTack och godnatt - i dag säger vi farväl till Flash

”Även om standarder som html5 kommer att vara framtidens webbplattformer på alla enheter fortsätter Flash att användas i viktiga områden som webbspel och högkvalitativ video, där de nya standardena inte mognat ännu”, skriver Adobe.

Många av webbens giganter har redan övergett Flash. Under året har Google, Mozilla, Firefox, Twitch och Amazon börjat fasa ut formatet och Apple har vägrat i flera år. Nu verkar verkligheten kommit ikapp även för Adobe.