Pc laptop

Den pc-död som varit i annalkande de senaste åren fortsätter att gäcka och knäcka branschen och pc-tillverkarna. I fjärde kvartalet räknar IDC med att försäljningen minskar med cirka 10 procent. Det ger i sin tur en årlig minskning med 10,3 procent jämfört med 2014.

Läs också: Pc-försäljningen störtdyker i Europa

Antal sålda pc i år se ut att landa på 276,7 miljoner, en siffra som var 308,2 miljoner 2014.

Förutsatt att IDC:s prognos stämmer är det här den största årliga nedgången sedan pc-mätningarna inleddes 1996. Det tidigare bottenrekordet, från 2013, låg på 9,1 procents nedgång.

Och IDC konstaterar att det är svårt att se någon tydlig väg tillbaka till storhetsdagarna för pc-försäljningen. Fyra års tillbakagång i bagaget är troligen inte nog, utan analysföretaget spår att att kräftgången kommer att pågå minst till 2016.

Som orsak anges som vanligt ett antal faktorer, exempelvis att den starka dollarn slår mot oem-tillverkarna. Men det stora problemet är dock detsamma som tidigare, det vill säga där pc:n tidigare förnyades med jämna mellanrum väljer konsumenter numera istället att lägga de pengarna på andra produkter, främst smarta telefoner men även surfplattor.

Men än vill IDC inte dödförklara pc:n helt.

Läs också: Windows 10 har inte räddat den fallande pc-försäljningen

– Trots det tydliga skiftet i var pengarna läggs under de senaste åren, från pc till plattor och telefoner, så är det väldigt få som har gett upp sin pc, de ser bara till att den har längre livslängd, säger IDC-analytikern Loren Loverde till IDG News.

Tidigare har IDC spått att Windows 10 skulle ge ny fart åt den krympande marknaden, men Microsofts initiativ med gratisuppdatering av Windows 10 har knappast hjälpt pc-marknaden, snarare tvärtom.

– Den fria uppdateringen gör istället att många väntar lite med att uppgradera sin pc, säger Loren Loverde.

Hoppet om en stundande vändning sätts nu istället till företagsmarknaden, där många kommer att behöva uppdatera sina datorer.

”När företagen börjar ta in Windows 10 samtidigt som de existerande maskinerna blir äldre förväntar vi oss att efterfrågan för nya datorer kommer att öka under flera år eftersom bytet också kommer att få en boost av att Windows 7 inte längre får någon support, på samma sätt som nedläggningen av Windows XP-supporten gav marknaden en skjuts 2014”, konstaterar IDC.

Läs också: Vi e-handlar allt mer direkt från tillverkarna – vad händer med alla butiker då?

Exakt när det ska ske framgår inte, men det är nog knappast i omedelbar närtid. Det datum som Microsoft har uppgett som pensioneringsdag för Windows 7 är den 14 januari 2020.