– Vi kom i gång i produktion med vårt privata moln i januari och har sänkt våra personalkostnader för att hantera förvaltning av databaser och applikationsservrar med strax under sju miljoner kronor. Det betyder att investeringen redan har betalt sig och då har vi inte räknat in andra besparingar som till exempel underhåll av äldre system som försvinner, säger Johan Almroth, ansvarig för användning av infrastrukturlösningar från Oracle på Ica.

Läs också: Coca-Cola: ”Vi kan inte lita på IBM, HP och Gartner längre”

Johan Almroth
Johan Almroth, ICA.

Satsningen på ett privat moln för att köra applikationer, databaser och applikationsservrar gjordes på grund av att det tidigare tog tre månader att få i gång till exempel en databas och att flera olika team var tvungna att delta i det arbetet. Nu går det på en timme och hanteringen har förenklats åtskilligt med allt vad det innebär av snabbare igångkörning av it-lösningar och affärsnytta.

Ett exempel på förenkling är att man tidigare köpte in servrar per projekt, nu körs en applikation som en tjänst.

I dagsläget körs någonstans mellan 350 och 400 virtuella maskiner i det privata molnet. Det körs i två datahallar i Stockholmstrakten, med två serverrack med sju noder i varje. Lösningen kommer från Oracle och heter PCA, Private Compute Appliance. Att det finns två datahallar ger redundans. Ica var den första PCA-kunden i norra Europa.

Hårdvaran till det privata molnet började anlända till Ica i november förra året och december ägnades sedan till tester av och till att flytta över test- och utvecklingsmiljöer till det privata molnet.

Planen framåt är att skapa en webbportal så att man kan hantera driftsstarter i både det privata molnet och på nyckelfärdiga servrar av typerna Exadata och Exalogic från Oracle, på samma ställe.

– Vi använder Exadatamaskinerna för datalager och beslutsstöd, förklarar Johan Almroth.

Läs också: HP satsar på Microsoft Azure när egna molntjänsten pensioneras

I dagsläget finns det tre olika alternativ för både databaser och applikationsservrar som körs i molnet, som varierar i kapacitet. De applikationer som körs är både standardlösningar som affärssystem och sådana som är egenutvecklade.

– Vi har flyttat hälften av det som ska flyttas till det privata molnet och planen är att flytta resten under 2016. Hittills har arbetet genomförts helt utan allvarliga incidenter.

Fanns det några funderingar på att lägga hanteringen i ett publikt moln, som Amazons?

– Vi är försiktiga med våra data, vilket är det främsta skälet till att vi inte vill köra i ett publikt moln. Men vi planerar att köra tester i publika moln, man kan till exempel ha test- och utvecklingsmiljöer med tvättade data i ett sådant.

Vad tycker man på Ica om att Oracle använder en traditionell licensmodell även för molnlösningar?

– Vi har ganska bra avtal på licenser och vi har fått flytta över våra licenser till det privata molnet, säger Johan Almroth.