Skandia

Det är bank- och försäkringsbolaget Skandia som har valt att satsa på Workdays hr-system Workday Human Capital Management.

Systemet ska till en början ska användas av Skandias cirka 2 000 svenska anställda. Planen är att bolagets övriga två kontor, i Danmark och Litauen, också ska använda det lite längre fram.

Läs också: Luddigt utbud av ekonomistöd

Det säger hr-chef Marie Ågren, som kommenterar bytet av hr-system så här:

– Vi har egentligen inte haft något riktigt hr-system tidigare, utan det har varit ett lapptäcke med delvis egenutvecklade komponenter, och den data som funnits om personerna som jobbar här har vi primärt haft i lönesystemet. Nu får vi en bra överblick över hur organisationen är uppbyggd och till exempel vad det finns för vakanser. Där har vi inte haft något bra verktyg för våra chefer tidigare.

Varför valde ni just Workday?
– Vi har tittat på den här frågan i flera år och nu när vi började titta närmare på det såg vi att vi inte ville lägga tid och energi på förvaltning och utveckling för vår it, så vi valde att titta på en molntjänst. Ur ett urval på sex-sju leverantörer slutade det med att vi valde Workday, som har bra funktionalitet och är mogna när det gäller säkerhet. Och inte minst har bolaget ett bra trackrecord när det gäller att leverera en molnlösning.

Hur mycket Skandia får betala har parterna valt att inte gå ut med, men Marie Ågren är övertygad om att nyinvesteringen kommer att betala sig inom kort.

Läs också: Swedbanks hr-lösning ett tecken i tiden

– Vi kommer inte dramatiskt att sänka våra kostnader, men i stället kommer vi att få bättre funktionalitet och kapacitet framöver. Man kan säga att vi köper oss mer flexibilitet och även ökar vår informationssäkerhet. Den stora drivkraften är som sagt att våra chefer ska ha ett bra system att fatta beslut ifrån, säger hon.

Det finska konsultbolaget Cloudator kommer att stå för implementeringen av systemet. Workday startades 2005 av grundarna till Peoplesoft, som hoppade av efter att Oracle köpt Peoplesoft för 10 miljarder dollar. Workday noterades på New York-börsen 2012.