Föreningen Datatjej tar tillfället i akt att fira 200-årsjubileet av Ada Lovelace, som brukar beskrivas som den första programmeraren i historien.

På vilket sätt spelar 200-åriga algoritmer roll för arbetet med att få fler kvinnor och tjejer intresserade av it-yrken?

– Ada Lovelace har inte fått så mycket uppmärksamhet. Historien om henne kanske kan få fler tjejer att se potentialen i it-yrken, säger Katja Lundqvist, styrelsemedlem och kassör i Datatjej, samt student på programmet för informationsteknologi i Uppsala.

Läs också: Teliachef och Datatjej årets vinnare av Womentorpriset

– Hon skrev också en bok om matematik och blev erkänd av män för att kunna tänka på hög nivå om matematik, vilket var ovanligt för kvinnor på 1800-talet, säger Linn Eliassen Lundahl, aktiv i Datatjej och student på det systemvetenskapliga programmet i Uppsala.

datatjej
Isabelle Norman, Katja Lundqvist och Linn Eliassen Lundahl från föreningen Datatjej. Foto: Lars Danielsson

Förutom att hylla Ada Lovelace så avtäcker föreningen också en utställning om framstående kvinnor i it-historien, som inbegriper namn som Grace Hopper och Hedy Lamarr. Och så är Ada Lovelaces jubileum ett bra skäl att anordna en rejäl fest. Så rejäl att den hålls på tre orter (Uppsala, Umeå och Göteborg), med föredrag och diverse framträdanden.

Det ser ut att bli närmare 300 deltagare på de tre orterna. I Uppsala såldes biljetterna ut på 24 timmar. Både män och kvinnor är välkomna.

Läs också: Så landar du ditt drömjobb – 6 tips för utvecklare

Föreningen Datatjej bildades 2008, men då hade man anordnat en årlig konferens sedan 1998, något som föreningen fortsätter med. I dag har föreningen 797 medlemmar. På dess hemsida står att läsa att syftet är ”att främja tjejer i alla åldrar som intresserar sig för data och it”.

Hur gör man det?

– Vi jobbar med att skapa nätverk och koppla samman människor. Vi vill presentera it-fältet så att tjejer kan göra medvetna yrkesval, säger Isabelle Norman, ordförande i Datatjej och student på masterprogrammet systemvetenskap i Uppsala.

Och så vill man förändra attityder till it-yrken:

– Man måste inte ge upp sitt liv och bli tråkig bara för att man jobbar med it, säger Katja Lundqvist med emfas.

Fakta

Förutom att vara en framstående matematiker så skrev brittiskan Ada Lovelace vad som anses vara den första algoritmen för användning av en maskin. Algoritmen var tänkt att komma till användning i Charles Babbages mekaniska dator, som dock aldrig blev klar.