Melissa Meyer
Melissa Meyer, vd på Yahoo.

Det har ryktats att den fallna sökjätten Yahoo ska sälja antingen sin kärnverksamhet eller företagets aktier i Alibaba, men så är inte fallet. Istället delas Yahoo upp i två skilda delar.

Det företag som är Yahoo idag ska i framtiden bara innehålla företagets aktier i det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba – värda drygt 260 miljarder kronor. Resten av Yahoos verksamhet, framförallt webbannonser och söktjänster, lämnar moderbolaget.

”Yahoos tillgångar och skulder, förutom Alibaba-aktierna, flyttas till ett nybildat företag, och aktierna ska delas upp proportionerligt bland Yahoos delägare vilket resulterar i två skilda publika aktiebolag”, skriver Yahoo i ett pressmeddelande.

Läs också: Om du har tusentals olästa mejl i inkorgen kan det betyda att du är smartare än andra

Vad som händer med Yahoos kärnverksamhet är fortfarande ovisst. Men de finns inga direkta planer på att sälja det nystartade bolaget.

– Styrelsen har inte beslutat sig för att företaget är till salu, eller att någon del av det är till salu, säger Yahoos styrelseordförande Maynard Webb i en intervju med CNBC.

Men han stänger inte dörren för en framtida försäljning. Får de ett tillräckligt bra erbjudande kan de mycket väl tänka sig att sälja hela eller delar av kärnverksamheten.