Windows 10

Marknadsstatistik för operativsystem kan tolkas på olika sätt, men det är otvetydigt att Microsofts Windows 10 som lanserades i somras har blivit en framgång. Visst har det varit en del gnissel i maskineriet, till exempel klagomål om hur Microsoft samlar in information om användare. Men uppgraderingarna rullar på. Enligt Net Applications som mäter andelar för operativsystem för klientenheter som används för att surfa på webben hade Windows 10 en marknadsandel på 10,9 procent i november, vilket kan jämföras med Windows 7 som hade 56,1 procent. Men Windows 10 är hack i häl på Windows 8.x som hade 14 procent och har gått om Windows XP som hade 10,6 procent. Det är bra jobbat på mindre än ett halvår.

Och Windows 10 innebär en brytpunkt i Microsofts produktstrategi. Nu ska det inte längre komma stora nya versioner, utan en strid ström av mindre uppdateringar.

apple watch

Apple Watch

Hajpen var stor inför Apples lansering i april av företagets smartklocka. Så här långt kan man konstatera att den ännu inte blivit en succé av samma omfattning som till exempel Iphone och sannolikt aldrig blir det. Men Apple har lyckats med första fasen av introduktionen av en helt ny typ av klientenhet. Det får anses som en framgång.

Läs också: Microsoft vill be om ursäkt för lanseringen av Surface Book och Surface Pro 4


Iphone 6s och 6s Plus

En viss mättnad kan anas vad gäller nya modeller av Iphone, men Apples smartmobil är fortfarande både en storsäljare och stilbildare. 13 miljoner exemplar såldes av Iphone 6s och Iphone 6s Plus under den första helgen, vilket är ett rekord.


Surface Book

När Microsoft efter en lång startsträcka fått fart på försäljningen av hybriddatorn Surface tog företaget nästa steg vad gäller hårdvara med Surface Book som är mer lik en traditionell bärbar dator. Efter en nästan euforisk stämning direkt innan och efter lanseringen kommer det nu rapporter om barnsjukdomar, men allt talar för att Microsoft har etablerat sig som en trovärdig leverantör av hårdvara.

surface book

Hybriddatorer

Hybriddatorer är benämningen på stora surfplattor som man enkelt kan haka på tangentbord på, Microsofts Surface är ett exempel. I praktiken kanske de används mest som bärbara datorer, men de säljer hur som helst bra. Analysföretaget IDC spår att försäljningen av hybriddatorer kommer att öka med 86,5 procent under 2015. Totalt för surfplattor, inklusive hybrider, spås en nedgång på 8 procent.

Analysföretaget Gartner tror att sammanlagt åtta miljoner hybriddatorer kommer att säljas i år, vilket kanske inte låter så mycket. Men med tanke på att försäljning ökar, liksom antalet tillgängliga modeller, så ser det ljust ut för hybriderna.


Flashminne

Flashdiskar, eller ssd-diskar som de också kallas, är ingen nyhet i sig. Det nya är att de allt mer blir standard, även i klientenheter. Enligt analysföretaget IHS kommer de att ha en andel på 36 procent på pc-marknaden 2017, vilket kan jämföras med sex procent 2012. Det innebär en årlig tillväxt på över 40 procent. Samtidigt minskar andelen för traditionella hårddiskar.


Molnet

Molnteknik står för nya genombrott varje år. Mest utmärkande för 2015 är att representanter för stora företag allt mer pratar om molnet som den prioriterade plattformen för nya it-satsningar. Att det är en lukrativ marknad för molnleverantörerna stod klart när Amazon för årets tredje kvartal för första gången särredovisade sin molnverksamhet. Omsättningen var 2,09 miljarder dollar. Det var en ökning på 78 procent jämfört med förra året. Rörelseresultatet på 521 miljoner dollar gav en vinstmarginal på 25 procent.

Läs också: Enklare, snabbare och mycket billigare. Ica:s stora molnsatsning lönade sig direkt.


Containerteknik

2015 innebär inte bara det definitiva genombrottet för containerplattformen Docker, utan även att användning av containerteknik i allmänhet är på väg att bli det självklara sättet att utveckla, paketera, distribuera och sköta driften av applikationer. En stark deltrend är att kombinera containerlösningar med virtualisering.

docker

Kontinuerlig leverans

De flesta som jobbar med utveckling känner ett ökat tryck att leverera applikationer och tjänster snabbt och ofta. Lösningen på dilemmat är för allt fler att anamma continuous delivery, det vill säga att skapa en så automatiserad lösning som möjligt för hela kedjan av arbete som krävs. Bland vanliga beståndsdelar är att använda containerteknik, se ovan, och att personalen anammar ett devopsperspektiv, alltså blir mer mångsidiga.

Spark

Hajpen kring Hadoop som big data-lösning verkar tunnas ut, i stället pratas det allt oftare om Apaches Spark som är ett annat ramverk för distribuerad databehandling. Tack vare smart hantering av minne kan Sparklösningar ibland erbjuda väsentligt bättre prestanda än vad som fås med andra lösningar.