Att hantera all sin it internt är en utmaning för små kommuner. Det gäller att skapa en effektiv hantering och heller inte halka efter i den snabba utvecklingen. För att klara det samverkar allt fler kommuner och många börjar också snegla mot molnlösningar.

I Bollebygd har kommunen tagit det strategiska beslutet att bli en beställarorganisation.

En del i det pusslet har blivit en molnlösning för att hantera kommunens interna nätinfrastruktur.

Läs också: Enklare, snabbare och mycket billigare. Ica:s stora molnsatsning lönade sig direkt.

– Det handlar om att vi tagit full kontroll över hela vår infrastruktur och när som helst kan gå in och se hur det ser ut i samtliga kommunikationssystem, Vi har koll på uppdateringar och konfigureringar och kan se om det är problem i någon accesspunkt eller i brandväggen, säger Claes Wallin, it-beställare i kommunen. 

cisco meraki
Hårdvaran i Bollebygds molnlösning kommer från Cisco Meraki.

– Om det är något problem så skickar vi det vidare eftersom vi är en beställarorganisation i dag.

Han konstaterar att kontrollen innan molnlösningen skaffades inte var särskilt bra.

– Men nu får vi en god överblick över all kommunikation i samtliga orter i kommunen. Arbetet har också gjort att vi har gjort en genomlysning av hela miljön. Förut hängde där drösvis med kablar i korskopplingsskåpen – nu har det städats undan.

Läs också: Lagring, administration och säkerhet. Nu vill molnjättarna ta över hela datahallen.

Trots att Bollebygd inte är stort, kommunen har strax under 9 000 invånare men har en stark befolkningstillväxt, så är installationen av molnlösningen, Meraki som levereras av Cisco, den största i Norden i dag.

Det gör att kommunen får mycket uppmärksamhet av leverantören. För Cisco satsar mycket på Meraki just nu.

– Det känns tryggt för vår del att det här är ett koncept som Cisco satsar på, det händer saker hela tiden.

Nu har ni lagt in kontrollen över er brandvägg i molnet – hur säkert är det? 
– Det är något vi hade med i riskanalysen och vi känner oss trygga med den lösning vi har. Bland annat fungerar brandväggarna obehindrat även om molnstyrningen tillfälligt skulle vara ur funktion, säger Claes Wallin.

Fakta

Cygate har levererat molnlösningen till Bollebygd. I Cisco Merakis molnkontroll finns bland annat funktioner som centraliserad hantering, webbaserad diagnostik i realtid och övervakningsrapportering. Switchar, nätverksenheter, säkerhet och hanteringen av mobila enheter sköts centralt via webben.