hackare

Tonåring misstänks ha ddos:at svenska storbanker
Förra året var det Lizard Squad som tog ner Telia. 2015 var det CocaineSecurity som tog sig rätten att blockera storbankerna Swedbank och Nordeas hemsidor. Sajterna slogs ut och kunderna kunde inte logga in på internetbankerna.

I början av november gick en då okänd hackargrupp till angrepp. Belastningsattacker riktades inte bara mot de två bankerna men också mot Dreamfilm och onlinespelet League of Legends. En ”prestation” som gruppen basunerade ut på Twitter och kvällstidningar. Till Expressen uppgav en ”24-årig man från Skåne” att han gjorde det ”för att jag kände för det” och skröt om att han minsann kunde ta ner mycket större saker. Men det som göms i snö…

Läs också: Bye, bye lösenord? Google testar smartare inloggning

Anonymiteten höll inte länge. För bara ett par veckor senare, den 26 november, greps en ung man misstänkt för grovt dataintrång och försök till utpressning. Den misstänkte är varken 24 eller boende i Skåne. Utan en underårig kille från Växjö.

Enligt åklagaren hade ett botnät på 20 000 datorer använts och den misstänkte ska dessutom ha krävt bankerna på pengar för att upphöra med attackerna. Dock betalades aldrig någon lösensumma ut.

Om han var ensam förtäljer inte historien, dock är ingen annan misstänkt för brott i dagsläget.

Falska brev från Postnord 
Under en vecka i september spred sig ett mejl som en löpeld bland svenska inkorgar. Ett till synes oskyldigt brev med Postnord som avsändare meddelande att mottagaren hade ett paket att hämta ut, det var bara att skriva ut fraktsedeln. Men klickade du på länken var det kört och du var utestängd från datorn. I länken gömde sig utpressningsprogrammet Cryptolocker.

Ransomware är ett problem som exploderade under 2015. Enligt en undersökning från McAfee med så mycket som 192 procent under årets första halvår. Ofta använder angriparna välkända varunamn som avsändare för att få in trojaner i intet ont anande människors datorer. Sakta men säkert äter den skadliga koden sig igenom nätverken och krypterar allt i sin väg. Och enda sättet för många är att betala angriparen för att låsa upp de krypterade filerna.

Läs också: God jul? Här är problemen som it-proffsen tampas med under julhelgerna

Phishingbreven nådde både privatpersoner, företag och kommuner. Ett av offren var Skellefteå kommun som fick stänga ner hela it-miljön för att få kontroll över trojanen. Lyckligtvis begränsades problemet eftersom de som öppnat brevet inte hade någon högre behörighet. Denna gång var det bara personliga filer som låstes.

Mycket tyder dock på att den här typen av attacker kommer att öka. Breven blir bättre och utpressning har visat sig vara en lönsam affär för cyberbrottslingarna. Så vad göra? Tips 1: undvik tveksamma länkar. 2: Gör regelbundna backuper och minimera skadan.

Hacking Team - hackarna som blev hackade
En av årets största tabbar står italienska säkerhetsföretaget Hacking Team för. I somras hackades hackarna och 400 GB stulen data lades ut till allmän beskådan, inklusive e-post, affärsdokument, källkoder och andra interna filer. Det kan hända de bäste, tabben bestod mest i att företagets vd i e-post gjort sig löjlig över konkurrenter när de hackats. Skrattar bäst som skrattar sist.

Hackarna fick tillgång till en medarbetares dator när denne var inloggad på nätverket. Hens lösenord var Passw0rd. Attacken upptäcktes då angriparna själva berättade om det – genom att kapa Hacking Teams twitterkonto och twittra om det.

Varför var detta stort? Jo, för att dokumenten avslöjade kundlistor och avslöjade hur förhandlingar om prissättning och försäljning gått till. Hacking Team har bland annat anlitats av ett dussintal polismyndigheter världen över, som till exempel amerikanska narkotikapolisen. Mjukvaran de säljer planteras i misstänktas telefoner för att komma åt sms, e-post, lösenord och för att övervaka konversationer. De är också ökända för att placera skadlig kod i tjänster hos Youtube och Microsoft Live.

I kölvattnet av hacket avslöjades dessutom tre säkerhetshål i Flash Player. De handlade om”zero-day”-exploatering och det dröjde inte länge innan hackare världen över hade utnyttjat hålen för sina egna syften. Adobe uppmanade användare att avaktivera Flash tills felen var åtgärdade.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning