Under senare tid har det presenterats en del uppseendeväckande samarbeten med Microsoft som en part. Ett exempel är att Microsoft och Red Hat slår sina påsar ihop kring företagslösningar i molnet. Andra samarbeten som presenterats under året är mer förväntade, som de med Dell och HP.

Läs också: Enklare, snabbare och mycket billigare. Ica:s stora molnsatsning lönade sig direkt.

Microsoft samarbetar allt oftare med företag som tidigare sågs som rena konkurrenter. Den gemensamma nämnaren är ofta att det handlar om lösningar baserade på molnteknik.

Varför blir det så här?

Corey Sanders är globalt ansvarig för större satsningar för Microsofts infrastrukturlösningar på företagets molnplattform Azure. Han säger under ett Sverigebesök att företagets samarbeten med andra leverantörer nästan alltid är baserade på efterfrågan från kunder:

Corey Sanders
Corey Sanders, Microsoft.

– Strategiskt tänkande blir snabbt efterfrågan, säger Corey Sanders.

Han visar tydlig entusiasm för Microsofts olika samarbeten och utesluter inte mer oväntade samarbeten med företag som Amazon och Oracle.

– Kundernas efterfrågan skapar nya, oväntade samarbeten. Det slutliga målet för oss är att göra det enkelt att få i gång lösningar på Azure.

Mathias Engstrand som är ansvarig för företagslösningar på Dell i Sverige berättar om satsningar på Microsoftteknik som en del av verksamheten, han utesluter inte att Dell även arbetar med lösningar som konkurrerar med Microsoft.

Mathias Engstrand
Mathias Engstrand, Dell.

– Vi har inte råd att vara proprietära, ingen har råd att vara exklusiv. Jag tror att vi får se fler allianser framöver, säger Mathias Engstrand.

Men om alla leverantörer samarbetar med varandra, tillför samarbeten något värde då?

– Det är ekosystemet som är det intressanta, till exempel att support och integration fungerar, säger Mathias Engstrand.

Läs också: Här är kommunen som lagt kontrollen över sitt nät i molnet

Dell och Microsoft presenterade ett samarbete i oktober som går under benämningen Hybrid Cloud System. Tanken är att tillhandahålla en referensarkitektur som inbegriper både privata och publika moln, som baseras på Dells hårdvara och Microsofts mjukvara. För att uttrycka det enkelt försöker Dell och Microsoft förenkla kundernas arbete med att få igång lösningar för hybridmoln.

De båda företagen lovar att det ska gå att få i gång ett privat moln på tre timmar. Bland mjukvara som ingår märks till exempel Microsofts Windows Server 2012 R2 och System Center 2012 R2. Baserat på Dells Poweredgeservrar ska det gå att hantera 400 virtuella maskiner i ett privat moln.

Även Red Hat har gjort gemensam sak med Microsoft i molnet. Det innefattar bland annat att mjukvara från Red Hat blir officiellt tillgänglig på Azure, den formella beskrivningen är att Microsoft blir en Red Hat-certifierad leverantör av molntjänster. Arrangemanget omfattar till exempel mellanprogram som applikationsservern Jboss och naturligtvis Red Hat Enterprise Linux.

Samarbetet omfattar även gemensam support från de båda leverantörerna, möjligheter att hantera privata och publika moln som sammanslagna resurser, till exempel att fördela drift på den publika molnplattformen Azure och på egna servrar som kör Microsofts virtualiseringslösning Hyper-V.

– Det här samarbetet är så värdefullt för kunderna och det är värdefullt både för oss och för Red Hat, sammanfattar Microsofts Corey Sanders.

Läs också: HP satsar på Microsoft Azure när egna molntjänsten pensioneras

Hewlett-Packard Enterprise annonserade även de ett molnsamarbete med Microsoft, i november. Det går ut på att HP avslutar satsningen på en egen publik molnplattform och i stället blir en högprofilleverantör av Azuretjänster. Samarbetet är logiskt med tanke på att HP redan samarbetar med Microsoft om servrar och pc, samt att de båda företagen, liksom Dell och Red Hat, tror på en framtid med både privat drift och publika moln.

Liksom Dell kommer HP att erbjuda hybridlösningar baserade på företagets servrar för de privata delarna.