Elon Musk

Elon Musk

Visst har han varit med ett tag, men i år var året då han klev fram som en världskändis. Den karismatiska superentreprenörens har blivit ett affischnamn för framtidens teknik – den som kanske kan rädda planeten från klimatkatastrof. Och det passar honom fint för så ser han gärna på sig själv också. Under året har han bland annat lanserat superbatteriet Powerpack, arbetat med autopilot för elbilen Tesla, aviserat att han i början av nästa år ska provköra supertåget Hyperloop och utvecklat, vad hans företag påstår, vara de mest effektiva solcellerna på marknaden. Blir spännande att se hur detta ska kunna toppas nästa år och hur konkurrenter som Apple agerar Och det finns kritiker som tvivlar på att hans högtflygande planer faktiskt lyckas.

ABB

Roboten

Ja, roboten har klivit in och kommer troligen aldrig mer att lämna oss. Även om vi inte har robotar som tar hand om hos hemma än så börjar de visa upp sig ute i samhället. Robothuvudet Furhat som utvecklats av forskare på KTH fick i höstas klartecken för att komma ut i skolans värld. Roboten Yumi från ABB slog in julklappar på Mediamarkt. Och så startades det en kampanj mot sexrobotar. 

Robyn

Robyn

Hur lyckas en popartist göra avtryck i en lista över it-året? Jo, genom att ordna en teknikfestival. Och inte en festival för de redan frälsta utan för att fånga intresset och nyfikenheten hos den kommande generationen. På Teklafestivalen fick unga tjejer mellan 11 och 18 år under en dag gratis prova på spännande ny teknik som robotprogrammering, speldesign, digital visualisering, musikproduktion, och 3d-printing. 

Facebook

Mark Zuckerberg
Facebooks skapare har stått i rampljuset i flera år. Då har Facebook som socialt medie stått i centrum – nu har det handlat om att han blivit pappa. Hans beslut att ta två månaders pappaledigt och erbjuda anställda möjllighet att vara föräldralediga under fyra månader med lön bedöms kunna påverka andra män i det amerikanska näringslivet att göra likadant. Dessutom deklarerade den nyblivne fadern att han skänker bort 99 procent av aktieinnehavet i Facebook – motsvarande 391 miljarder kronor – och sätter in det i en välgörenhetsfond. Fast samtidigt har han gjort klart att han inte lämnar ifrån sig makten i företaget. 

Meg Whitman

Meg Whitman

Under året slutförde hon den uppdelning av HP som aviserades förra hösten. Trots det behåller hon sin position som en av de mäktigaste kvinnorna i it-branschen. Fortfarande har hon nämligen en fot i varje bolag – som vd på Hewlett Packard Enterprise och styrelseordförande på HP Inc. 

Anders Ygeman

Anders Ygeman

Inrikesministern höll låg profil i början av året. Men allt eftersom året gick och debatten började handla om terrorhot så började han röra på sig. Och mot slutet av året kom förslaget om att tillåta att polisen hackar och avlyssnar misstänkta personers datorer. En fråga som inte är slutdiskuterad före nyår, fortsättning följer. 

Marissa Meyer

Marissa Mayer

Många har väntat på att Yahoo, som länge fört en tynande tillvaro skulle säljas. Men vd:n Marissa Mayer överraskade med att i stället dela upp företaget. Det ena innehåller all kärnverksamhet – som webbannonser och söktjänster – och kan säljas om budet är det rätta. Den andra, som förblir moderbolaget, innehåller aktier värda 260 miljarder kronor i kinesiska Alibaba. Den lär inte vara till salu.