Windows 10 finns nu på fler än 148 miljoner datorer enligt analysföretaget Net Applications – men ruschen verkar vara över. Nu minskar uppgraderingstakten, och den är lägre än för Windows 7 vid samma tidpunkt efter lanseringen.

Det är tydligt att Microsoft känner av trenden, och att företaget vill göra något åt den. Inte nog med att operativsystemet är gratis för kunder med Windows 7 och 8.1, nu ska alla enheter – både från Microsoft och från hårdvarupartners – ha Windows 10 under huven.

Läs också: Vi behöver kvällsläge på våra telefoner för att sova bättre, tycker sömnexperter

Samtidigt pågår en intensiv tjatkampanj med popups som ber befintliga kunder att uppgradera. Något som trappats upp under hösten enligt Josh Mayfield som utvecklar appen GWX Control Panel – ett verktyg för att stoppa programmet ”Get Windows 10” som försöker locka över Windows 7- och 8.1-användare.

Under slutet av november fick han de första rapporterna om att personer som uttryckligen stoppat Windows 10-uppdateringarna stött på patrull. Deras inställningar återställdes – ibland flera gånger om dagen.

– Det här var ett nytt beteende, och det lämnade datorn känslig för oönskade Windows-uppgraderingar, säger Josh Mayfield till IDG News.

I december släpptes en uppdatering till Windows Update som indikerar nästa steg. Den ger ”fler uppgraderingsmöjligheter från Windows 7 till Windows 10”, skriver Microsoft. Det ska också bli lättare att göra om en uppgradering av operativsystemet som ”misslyckas” och Microsoft ska få lättare att ”övervaka kvaliteten på uppgraderingen”.

– De säger till Windows update-klienten att den här datorn kan uppgraderas till Windows 10. Klienten kollar ständigt igenom inställningarna, flera gånger i timmen, säger Josh Mayfield.

– De lägger grunden för något, fortsätter han.

Detta ”något” väntas bli en enorm satsning på att få fler att anamma Windows 10. Microsofts mål är att en miljard enheter ska använda operativsystemet 2018, något som kräver en ordentlig skjuts. Merparten av den skjutsen kommer konsumenterna att behöva stå för – få större företag är redo att lämna Windows 7 den närmaste tiden.

Knepet för att locka folk är att sluta fråga. Efter nyår kommer Windows 10 att bli förvald som en rekommenderad uppdatering i Windows Update. Det betyder att alla som har standardinställningarna påslagna kommer att få Windows 10 nedladdat till sin dator.

Det betyder inte att Windows 10-loggan kommer att synas när du slår på datorn en morgon – det krävs fortfarande ett godkännande för att genomföra själva installationen. Men det nya operativsystemet är bara ett klick bort – dessutom kommer alla filer att ligga och ta upp plats på hårddisken.