finsk utvecklare

Tiotusentals utvecklare, programmerare och annan it-personal i Finland står inom kort utan arbete efter att både Nokia och Microsoft gjort omfattande neddragningar i landet. Men en del av dem kan komma att få jobb i Sverige. Den finska arbetsförmedlingen ligger i startgroparna för en storskalig rekrytering för att matcha finländsk it-personal med svenska arbetsgivare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Läs också: Mobilappar lyfter företagets stenålderssystem – så kommer du igång

Under våren kommer ett antal rekryteringsträffar att arrangeras dit svenska Arbetsförmedlingen och arbetsgivare bjudits in att delta. Träffarna startar i januari och kommer att pågå fram till april.

14 000 it-ingenjörer och andra inom området har sagts upp av de båda företagen. Detta samtidigt som den svenska arbetsmarknaden kommer att sakna närmare 60 000 personer med it-kompetens till år 2020, enligt en uppskattning från arbetsgivarorganisationen Almega som Ekot hänvisar till.

Läs också: Så kan Googles Project Tango revolutionera din mobiltelefon

Intresset från svenska Arbetsförmedlingen är stort och förhoppningarna om att finsk personal ska kunna rekryteras är höga. Men Sverige är inte det enda landet med brist på utvecklare. Mats Nilsson på Arbetsförmedlingen i Stockholm ser dock att Sverige har konkurrensfördelar jämfört med andra länder, som att 20 procent av de arbetssökande i Finland kan svenska och att länderna ligger kulturellt nära varandra.