Det klassiska sättet att utföra MRSI, var att skjuta med 6-10 eldrör samtidigt och med samma inställningar landade alla granater ungefär samtidigt, men det gick åt tio kanoner. Nu gör man det med en kanon, eller kan synkronisera två för att få samma effekt. Utan automatisering hade MRSI med ett vapen dock inte varit möjlig, eftersom ballistiken är komplicerad. Numera trycker man på knappen och 4–6 skott går av i följd, men detonerar samtidigt i målområdet.

Sen gäller det att försvinna fort. Man skulle kunna tro att det bästa vore en haubits som kunde skjuta under gång, så att den aldrig finns kvar på samma plats när skottet gått. Men i praktiken kan granatens flygtid vara 2–3 minuter och på den tiden har Archer för länge sedan hunnit packa ihop och åka.
Skydd
Till skillnad från de flesta andra haubitsar behöver servispersonalen aldrig gå ur sin splitter- och kemvapenskyddade hytt för att kunna ladda, sikta och skjuta. Personalen befinner sig hela tiden i den skyddande hytten och står inte längre mitt ibland laddningarna. Utöver splitterskydd, skyddar hytten med dess skottsäkra glas också mot minor. Hytten ger också skydd mot CBRN-stridsmedel (före detta ABC-stridsmedel), värme och kyla, ja till och med mot HPM (High Power Microwave) när sådana vapen blir aktuella, vilket de förmodligen blir inom systemets livslängd som är längre än 20 år.
Fordonet

Vi har snö i Sverige. Den plogas oftast upp i vallar utefter vägarna, och för att komma av en svensk vinterväg klarar Archer att köra tvärs igenom en två meter hög snövall.

Smygegenskaper, dag och natt
Javisst har Archer smygegenskaper. Det har all modern militär utrustning. Kamouflaget skyddar både i det synliga och utanför det synliga våglängdsbandet. Vid vår fråga om andra stealthegenskaper, som radarabsorberade färg, kylda avgaser med mera, svarar Bofors att ”lite sådant, ja, men vi går inte in på det i detalj...”

Kravet var att systemet skulle kunna användas dag och natt, i totalt mörker. För haubitsens indirekta eld är dagsljus totalt likgiltigt, så snart RWS-lasern upptäckt eventuella hinder med infrarött ljus vilket tar några sekunder och systemet maskat bort dem. Skytten kan ändå inte se målet. Granaten flyger lika bra i mörker, när positionen pekats ut på en elektronisk karta.
Att låta bli att lysa är också ett sätt att inte synas. En civil volvodumper har hur många lysdioder som helst på panelerna, men de måste släckas om man ska kunna arbeta i mörker. Systemet har IR-sensorer för egen övervakning och för att kunna se andra.
Sammanfattning

Se alla skjuta-filmerna på Youtube. Sök på ”archer howitzer”.
Det är bara att upprepa det jag skrivit tidigare, som vår statsminister också citerat: Som det brukar gå när svenska företag arbetar med något innovativt, så blir det en produkt i världsklass.
Låt oss hoppas att den aldrig ska behöva användas i skarpt läge på svensk mark.
Dimensioner
Bredd: 3,0 m
Höjd: 3,4 m
Max. elevation: 10,6 m
Längd: 14.3 m (som ett RC-lok)
Totalvikt: 33 ton
Haubits
Kaliber: 155 mm
Pipans längd: L52 (0,155 x 52 = 8,06 m)
Elevation: –1° till +70°
Sidled: –85° till +85°
Magasin: 21 skott, 117 modularladdningar
Eldhastighet (salva): 3 skott/20 s = 1/6,67 s
Eldhastighet (intensiv): 21 skott/3,5 min = 1/10 s
Eldhastighet (kontinuerlig): 54 skott/35 min = 1/39 s
Räckvidd: 35–50 km beroende på ammunition
Klargörning: 20 s
Ur strid (brösta upp): 20 s
Eldledning: Dag- och nattförmåga
Mobilitet
Drivning: Volvo A30E med 6-hjulsdrift
Motoreffekt: 252 kW/340 hkr
Hastighet: 70 km/t
Aktionsradie: 500 km. På ett dygn kommer man från Haparanda till Lund.
Bränsletankens rymd: 400 l
Största motlut: 30°
Snö-vattendjup: 1 m
Frigång: 0,4 m