Nu faller det sista fästet av Telias monopol, det fasta nätet.

Telenor och Song kan via sina nät redan erbjuda grossisttjänster som täcker 35 procent av den svenska befolkningen.

Därutöver finns en rad andra operatörer såsom Teracom och stadsnätsbolag som erbjuder alternativa grossisttjänster för bredband.

Låg marginal
Internetleverantören Glocalnet är en av de aktörer som köper grossisttjänster. Visserligen köper företaget fortfarande grossisttjänster från Telia, men bara inom områden och telestationer där det inte finns alternativ.

– Prisskillnaden är enorm och Telias konkurrenter spelar i en helt annan division. Skulle vi välja Telia skulle vi aldrig kunna hålla samma låga pris ut mot slutkund som vi gör när vi kan använda alternativ leverantör, säger Martin Tiveus, marknadschef på Glocalnet.

För områden där bara Telia finns får Glocalnet betala 250 kronor per slutkund, vilket bara ger en marginal på nio kronor ut till slutkund.

– Vi måste tyvärr ta ut en högre månadsavgift av våra kunder i sådana områden för att få det hela att gå ihop. Men det säger sig självt att det inte blir några stora marginaler över för oss, säger Martin Tiveus.

Rörligt pris
För 8 Mbit/s erbjuder Telenor och Song fasta priser för sina grossisttjänster, medan Telia erbjuder ett rörligt pris.

– Om vi endast skulle välja Telia får vi svårt att ta fram tjänsten för under 400 kronor, men som tur är har vi -andra alternativ, säger Martin Tiveus.

Spray använder Telenors grossisttjänster så långt det bara går för sin 0,5 Mbit/s-tjänst. Spray har en annan affärsmodell än Glocalnet. Den bygger på en fast månadsavgift på 40 kronor och en rörlig avgift på 25 öre per nedladdad megabyte.

– Vi känner att vi inte vill begränsa utbudet till områden där endast Telenor har nät, men när vi bara har Telia som alternativ tar vi en väldig affärsrisk eftersom vår marginal riskerar att bli så låg i förhållande till den höga kostnaden för att köpa Telias grossisttjänst, säger Mats Holmgren, bredbandsansvarig på Spray.

Bredbandsbolagets vd, Peder Ramel, köper grossisttjänster från Teracom och Telenor.

– När endast Telia finns som alternativ på grossistsidan tvingas vi tacka nej till kunder. Det blir helt enkelt för dyrt, säger han.

I sådana områden är B2 framförallt intresserat av att köpa 8 Mbit/s, men Telia har en prismodell som bygger på ett tak för nedladdning. Nedladdning utöver kostar extra.

– Vi har inte utnyttjat alternativet än eftersom vi inte vill ha några nedladdningstak för våra kunder, säger Peder Ramel.

Hyr yta
Nyligen lanserade Telenor en grossisttjänst på 24 Mbit/s. Enligt Telenor Sveriges strategidirektör, Jonas Bengtsson, har verkligheten och konkurrensens lagar hunnit ikapp Telia.

– Vi behöver bara hyra yta av Telia för att ställa vår utrustning i deras telestationer. När vår grossistverksamhet har kommit igång på allvar ser vi att antalet kunder ökar kraftigt, säger han.

Fakta

Ett exempel rör Glocalnets 0,5 Mbit/s-tjänst. I områden där Glocalnet även kan välja Telenor eller Song erbjuds tjänsten till slutkund för 199 kronor per månad. Telia tar 250 kronor per månad för sin grossisttjänst, det vill säga 25 procent över vad Glocalnet tar betalt av sin slutkund.

Där endast Telia finns som val tvingas Glocalnet ta 259 kronor per månad för samma tjänst. Då blir marginalen ändå bara nio kronor. Däremot kostar det ytterligare 40 kronor för kunder som ej är fasttelefonikunder.

För 8 Mbit/s har Telenor och Song fasta priser, medan Telia erbjuder ett rörligt pris och tar betalt i förhållande till hur mycket som laddas ned. Det finns inget pristak.