sim-kort

Microsoft verkar vara på väg i ni kampen om mobiluppkopplingarna. Med hjälp av appen Cellular data kommer Windows 10-användare att kunna köpa mobildata med sitt Microsoft-konto istället för att teckna ett avtal med en operatör.

Enligt Microsoft Store ska företaget också släppa sitt eget sim-kort, och med ett sådant i datorn eller surfplattan ska det gå att köpa mobildata från olika nationella teleoperatörer. Till en början handlar det om inrikessurf, men det finns också planer på internationell roaming framöver.

Läs också: Windows 95 lever än! – som operativsystem på Nintendo 3DS

Microsoft själva har inte gjort något tillkännagivande av tjänsten, men den franska virtuella mobiloperatören Transatel skriver att de båda företagen ingått ett partnerskap. Transatel finns i 38 länder, bland annat Sverige, men det är oklart om alla länder får tjänsten samtidigt.

– Vi vill se att mobildata anammas som ett komplement till klassisk wifi-uppkoppling för Windowsplattor och -laptopar, och göra det lättare för konsumenter att koppla upp sig mot internet hela tiden, var de än befinner sig, säger Microsoftchefen Eric Lockard i ett pressmeddelande från Transatel.

Windows 10-användare kommer att kunna köpa en förbetald surfpott från Trangenom genom sitt Microsoft-konto, enligt operatören. Några priser eller information om när tjänsten blir tillgänglig finns inte.

Läs också: Microsoft-chef: Använd Windows 7 på egen risk

Apple har en liknande lösning för vissa Ipad-modeller – ett sim-kort som gör det möjligt att byta mobildataleverantör utan att byta sim-kort.