Tekniken Wi-Fi Calling gör det möjligt att ringa och skicka sms via ett wifi-nät. De överförs via internet från mobiltelefonen till operatörens mobilnät och sedan vidare till mottagaren eller tvärtom.

Tre verkar vara den svenska operatör som har de längst framskridna planerna på att lansera tekniken. Det blir förhoppningsvis en mjukstart i slutet av första kvartalet, enligt Mattias O Karlsson, som är ansvarig för hårdvaruterminaler på Tre.

Mattias O Karlsson
Mattias O Karlsson, Tre.

– Vi startar med ett betatest och bjuder förmodligen in kunder som är intresserade av att testa i ett tidigt stadium och kommer sedan ha en större lansering någon gång under första halvåret, säger han.

Läs också: Full täckning – så fungerar mobilnätet

Till en början blir det inte möjligt att gå från ett wifi-nät till mobilnätet under ett samtal. Det kommer när Tre senare i år lanserar lte-telefoni.

Så varför behövs den här tekniken när det finns en massa appar som redan kan användas för att ringa och skicka meddelanden. En fördel är förstås att det går att fortsätta använda sin telefon precis som vanligt, både för att ringa och ta emot samtal och sms.

För operatörerna är det en chans att få oss fortsätta använda deras tjänster för att ringa och skicka meddelanden. Får Wi-Fi Calling ett stort genomslag kan det också hjälpa till att avlasta mobilnäten och därmed ge bättre prestanda.

Det här är inte första gången en teknik är på gång som lovar förbättra inomhustäckningen. Men till skillnad från så kallade femtoceller (som är mobilbasstationer i miniformat) behöver Wi-Fi Calling ingen speciell hårdvara i hemmet för att tekniken ska fungera. Det krävs dock en kompatibel mobiltelefon och att operatörerna uppgraderar sina nät.

Läs också: Här är Googles eget mobilnät som ska få dig att ringa via wifi

Än så länge finns tekniken främst i dyrare telefoner, men processortillverkaren Qualcomm har med sina senaste produkter öppnat för att även de billigaste modellerna ska kunna få den.

Wi-Fi Calling såg dagens ljus 2014 och det är framförallt brittiska och amerikanska operatörer som lanserat tjänster så här långt. De andra svenska operatörerna verkar inte ha lika långt gångna planer som Tre.

Telenor säger att de behöver minst till slutet av året för att säkerställa kvaliteten innan de kan rulla ut en kommersiell tjänst. Telia säger sig ha de tekniska förutsättningarna i näten och att de planerar för att lansera Wi-Fi Calling. Exakt när det ska ske vill operatören inte avslöja.

Det ska tilläggas att de svenska operatörerna inte är ensamma om att ha en avvaktande inställning. Totalt har 15 operatörer i nio länder lanserat tjänster, enligt intresseorganisationen GSM Association. För att få lite perspektiv på den siffran har 432 operatörer lanserat lte-tjänster.

Läs också: Fungerande wifi utan krångel.

Fakta

  • Apple iPhone 5S, 6 och 6S
  • HTC One A9
  • LG G4 
  • Microsoft Lumia 640, 950 och 950XL
  • Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+
  • Sony Xperia Z5 Compact, Z5 och Z5 Premium