Ipad

Apple vill precis som Google och Microsoft se sina produkter som skolverktyget nummer ett. Men fram tills nu har de inte anpassat vare sig sin Ipad eller mjukvaran för klassrummen. Något som nu är på väg att ändras, skriver The Verge.

I dag skickar företaget ut en förhandstitt på nästa stora IOS-uppdatering. Och den innehåller en rad nya lösningar som tagits fram särskilt för skolans värld. Den mest märkbara ska vara möjligheten att ha flera användare. En profil för varje elev i, profiler som kan nås från vilket platta som helst i klassrummet.

Det välbekanta äpplet har länge lockat med specialerbjudanden för skolorna. Och med lanseringen av Ipad fick de ett försprång. Men så kom Google med molntjänst, Chromebook – och en uppsättning tjänster just för skolan. Microsoft som länge varit en aktör på skolmarknaden satsade än hårdare på utbildningsområdet med köpet av Minecraft. För att är man störst i klassrummet kan det få betydligt större effekt på sikt.

Skolor har i vissa fall valt bort Apples surfplattor för att de ansetts vara för dyra. Något som kan vara anledningen till att de nu öppnar för flera användare på samma Ipad. Nu ska eleven bara logga in på sitt konto och nå utbildningsapparna och annat material som de behöver i skolan. För att se till att inte varje profil tar upp för mycket lagring kommer programmet ladda om det mesta av innehållet när eleven börjar använda det.

Andra funktioner som följer med i den kommande uppdateringen är att lärare ska kunna se vad eleverna har för sig. Från katedern kommer lärare kunna kontrollera mer eller mindre allt som eleverna gör på sina surfplattor. De kan se vilka appar som eleven använder, vad hen har på sin skärm samt starta appar och webbsidor på samtliga plattor samtidigt. Från en särskild webbsida kan de hantera alla konton, köpa eller distribuera appar och böcker.

Läs också: 10 000 entusiaster bakom bok om Ipad i skolan

Med de nya tjänsterna tar Apple upp konkurrensen med inte minst Google och gör surfplattan mer användbar i klassrummet. Funktionerna kommer med IOS 9.3 och finns än så länge i betaversioner. Troligen släpps de inom de närmsta månaderna. Samtidigt släpps också nyheter som gäller för alla användare, som förbättringar i Apple News och i Apples hälsoapp.