För snart ett år sedan var läget nattsvart i telekombranschen i Skåne. Inom loppet av några dagar kom tre rejäla neddragningsbesked.
Sony Mobile meddelade att de tänkte halvera personalstyrkan på 2000 personer i Lund.
Kanadensiska Blackberry gick ut med att de lägger ner sin Sverigeverksamhet, som bestod av 150 personer, varav drygt 90 i Malmö.

Därutöver la Ericsson ett jättevarsel på 2200 anställda och 850 konsulter på olika orter i Sverige.
Läs också: Klart: Så slår Sony Mobiles varsel
Nu är tongångarna betydligt positivare i den södra regionen. Linda Malmgren är kommunikationschef på Mobile Heights, ett företagskluster för teknikbolag i Lund, och har god utblick över teknikutvecklingen och företagandet i regionen.
– Jag skulle säga att för regionens del så har det knappt märkts att Sony Mobile varslade så många, säger hon.

– Jag tycker till och med att regionen fått ett lyft. De flesta har fått nya jobb och dessutom har flera nya bolag startats av gamla Sony Mobile-medarbetare.
Förutom att Linda Malmgren arbetar för Mobile Heights är hon också ansvarig för den externa kommunikationen på Anima Connected. Det är ett företag som startades i september 2015 av fyra före detta Sony Mobile-medarbetare, som slutade efter varslet. Grundarna tog med sig ytterligare ungefär 30 personer från mobiljätten, och är nu uppe i över 50 anställda.
– De fick in 100 miljoner kronor i riskkapital av ett kinesiskt bolag, Goertech. Dessutom har de fått väldigt mycket hjälp från Sony Mobile med att komma igång.
Läs också: Facket efter Sony-varslet: ”Fånga upp kompetensen”
Anima Connected ska bland annat arbeta med utveckling av uppkopplade prylar inom wearables, alltså uppkopplad teknik som bärs på kroppen. Där sker också den första produktsatsningen. Tanken är att tekniken inte ska addera stress i vardagen, utan kännas naturlig att bära. Utöver uppkopplade prylar ska Anima också arbeta med att skapa internet of things-lösningar mot industrivertikaler.
– Deras idé är att skapa produkter med en meningsfull design och kraftfull teknik som möjliggör för användarna att uppleva mer i sin vardag. Företaget är fortfarande i en tidig fas och de första produkterna kommer ut på marknaden nu 2016.
– Det finns flera bolag som startat som en följd av neddragningarna på Sony, förutom Anima, säger Linda Malmgren. Jag skulle säga att ledningen på Sony Mobile har varit väldigt hjälpsam och stöttat den här utvecklingen. De har varit glada för att den kompetens som finns på bolaget kommer till nytta.
Linda Malmgren nämner Mark Two Bags, ett nystartat företag som utvecklar "nästa generations väska". Det är en väska som är uppkopplad mot mobilen och som bland annat ska hjälpa användaren att inte missa några samtal och som laddar telefonen.
Bilden av att det varit ett stort intresse för att starta eget bland de varslade på Sony Mobile bekräftas av Ulf Bengtsson som är klubbordförande på fackförbundet Sveriges ingenjörer på företaget. Han säger att de som drabbades av varslet hade två möjligheter: Att få ett avgångsvederlag och lämna direkt eller att ingå i ett startup-program där de får stöttning att starta eget.
– En hel del av de som påverkades i neddragningen har fått nya jobb. Till exempel etablerade sig Bosch i staden, bland annat som en följd av det här. De har tagit över ett tiotal personer men har betydligt större planer än så.
– Dessutom växer företag som Axis och Qlik, och har plockat över en del.
Läs också: Efter varslet – Sony vill se innovationsnav i Lund
Totalt påverkades ungefär 500 anställda och lika många konsulter av Sony Mobiles neddragningar.
– Det här startup-programmet var betydligt populärare än vi trodde från början. Vi har släppt ut dem som påverkats av neddragningarna i omgångar och från början var det en tredjedel som valde det här programmet, men det har blivit större än så allteftersom.
Att det startas mycket företag i Sverige just nu gäller inte bara Skåneregionen. Enligt Visma som sammanställer statistik från Bolagsverket ökade registreringen av nya företag med 13,3 procent under december 2015 jämfört med motsvarande månad året innan.