intel
Foto: Martyn Williams

Pc har länge varit kärnan i chipptillverkaren Intels verksamhet, i dubbel mening. Men nedgången på marknaden för bärbara och stationära datorer påverkar företagets chipptillverkning och omsättningen dalar även den, skriver IDG News. Därför har Intel satt upp ett rätt simpelt mål för 2016: försöka bryta beroendet till datorerna.

Men det är inte hej och tack för kaffet. Affärsområdet och avdelningen Client computing group, som ansvarar för pc- och mobilchipp, kommer även fortsättningsvis vara där de har störst omsättning. På sikt hoppas Intel dock att svängningen mot tillväxtmarknader som datacenter och Internet of things ska ge frukt och även gå om tillverkningen för pc.

Läs också: Dyra speldatorer enda ljusglimten på eländig pc-marknad

På torsdagen redovisade företaget sina ekonomiska siffror för 2015 och av rapporten framgår att avdelningarna för datacenter, IoT och lagring haft en rekordomsättning under årets fjärde kvartal. Tillsammans står de för 40 procent av företagets totala omsättning. En andel som Intels vd Brian Krzanich räknar med kommer att öka. Samtidigt är de företagets mest lönsamma.

”Intel vill inte lägga alla ägg i samma korg, så de omfördelar. De kommer alltid bry sig om pc-marknaden, men de kommer investera mer i tillväxtbranscher”, kommenterar Patrick Moorhead, chefsanalytiker på Moor insight and strategy.

Pc-försäljningen minskade med 10,6 procent sista kvartalet 2015, jämfört med samma period förra året. Enligt Intels egna siffror minskade försäljningen av stationära datorer med nio procent under 2015 jämfört med 2014. Bärbara med tio procent. Priset på datorer steg något under året, vilket ska ha gjort förlusterna något mindre.

Läs också: Windows 10 har inte räddat den fallande pc-försäljningen

Under kommande år ska Intel lansera nya minnes- och lagringslösningar för datorer och servrar, som kallas Optane. De ska vara tio gånger kompaktare än DRAM och tusen gånger snabbare och mer hållbara än flashminne.

Intel har försökt slå sig in på marknaden för smarta telefoner och surfplattor. Och deras Atom-chipp finns visserligen i en del enheter, till exempel en miljon surfplattor under 2015. Men än så länge är satsningen en förlustaffär.

Men Intel lär inte gråta blod på vägen till banken. Den totala omsättningen uppgick till 55,4 miljarder dollar och vinsten landade på 11,4 miljarder.

Läs också: Windows lyfter Chrome OS.