Ipad Pro

Det finns många fördelar med Ipad Pro. Apples jätteplatta har en ordentlig skärm, hög prestanda och ett bra ekosystem av appar – till och med IBM har börjat satsa helthjärtat på företagslösningar för IOS.

Den är mobilare än en Macbook, och vill du skriva på den finns en uppsjö av tangentbord. Ur jobbsynpunkt överträffar den andra Ipads eller Iphones med en skärm som faktiskt går att köra en presentation eller fylla i ett Excel-ark på.

Men det finns några saker som bör testas innan varje anställd får en ny och fräsch Ipad Pro på skrivbordet. Computerworld har pratat med två branschveteraner som ger sina bästa tips.

1. Testa Microsofts appar

Microsoft har, i likhet med IBM, gett IOS grönt ljus. Office 2016 är inte bara väl anpassat för operativsystemet, det finns en rad specialfunktioner skräddarsydda för Ipad Pro och den tillhörande Apple Pencil.

Men – och det här är ett stort ”men” – bara för att programmen finns betyder det inte att de fungerar bra i din it-miljö.

Läs också: Apple ger företagen kalla handen – därför är det ett vinnande recept

Apple har inte alltid lyckats när det kommer till enterprisemiljöer, menar analytikern Roger Kay på Endpoint Technologies. Så om ditt företag använder många Microsoft-appar, då gäller det att låta it-avdelningen undersöka att alla de viktiga programmen fungerar som de ska.

2. Kolla om andra viktiga appar fungerar

All mjukvara kommer inte från Microsoft, eller hur? De program och funktioner som är viktiga för arbetet måste fungera felfritt även på Ipad Pro.

Analytikern Charles King på Pund-IT säger till Computerworld att det är viktigt att testa varje företagsapp för sig innan man köper in en ny enhet på bred front. Det får inte finnas några problem med kompatibilitet, arbetsgång eller minnet som kan få programen att arbeta långsamt eller krascha.

Om man bara tittar på den tekniska specifikationen är det lätt att tro att Ipad Pro klarar allt, men så är inte alltid fallet. 64-bitarsarkitekturen och den lite udda skärmstorleken gör att vissa appar kan ha svårt för Ipad Pro.

3. Välj rätt administratörsverktyg 

Det finns fortfarande ett antal mobile device managment-system som inte har stöd för den relativt nya Ipad Pro. För det första måste du säkerställa att ditt företags MDM har stöd för enheten, IOS 9 och alla Apple-program.

Läs också: Apple gör ny offensiv på skolmarknaden – så ska skolorna lockas köpa Ipad

Men nöj dig inte med det. Roger Kay menar att det är viktigt att både ha ett verktyg och en it-avdelning som klarar av alla de olika enheter som företaget använder.

– De flesta företag har komplexa miljöer. Om det finns IOS finns det med all sannolikhet också Android. Och om man vid något tillfälle vill byta från det ena till det andra, måste det finnas någon som kan hantera övergången, säger han.