Minecraft skolan
Foto: Kevin Jarrett (CC)

Redan när Microsoft köpte Minecraft för ett drygt år sedan var det tydligt att det bland annat handlade om att bli starkare på utbildningsområdet.

Bland annat talade Microsofts vd Satya Nadella om hur Minecraft är ett ypperligt verktyg för att lära ut naturvetenskapliga ämnen.

Redan då fanns Minecraft på plats i klassrummen och den skolversion som finns har, enligt Microsoft, nått över 7 000 klassrum i 40 länder.

Läs också: Minecraft ett trumfkort i skolkampen

Nu fortsätter Microsoft på den inslagna linjen och presenterar en utökad version i samband med den stora skol-it-konferensen Bett som drar igång i London imorgon.

Satsningen görs i samarbete med Teacher Gaming LLC och bygger vidare på den tidigare skolversionen. Microsoft öppnar också upp för lärare att delta i utvecklingen genom ett community på education.minecraft.net.

Microsoft är inte ensamt om att sikta in sig på skolan. Bara för en vecka sedan skickade Apple ut en förhandstitt på sin nästa stora uppdatering av operativsystemet IOS där det finns lösningar direkt riktade till skolvärlden. Huvudnumret där var möjligheten att ha flera användare på samma Ipad, något som länge efterlysts.

Läs också: Apple gör ny offensiv på skolmarknaden – så ska skolorna lockas köpa Ipad

Google har också ett starkt fotfäste i den svenska skolan. Chromebooks har rullats ut i många kommuner under förra året, inte minst sedan Datainspektionen gav Simrishamn grönt ljus för att använda Googles molntjänster i skolan.