Appar för e-handel, superlätt metall, streamingtjänster för barn. Det är en blandad kompott av bolag som i går lämnade affärsinkubatorn Stings två program Accelerate och Incubate.

Under 2015 startades hundratals och åter hundratals nya bolag. Startup har blivit mainstream och intresset bland investerarna har varit rekordhögt. Men mot årets slut började varningslamporna att blinka och det pratas på sina håll om en bubbla.

Läs också: Doktorn kan komma – här är vinnaren av Startuplistan 2015

Den oron märktes inte av på Sting demo day när tolv bolag tävlade om bästa pitchen och fick en chans att mingla med dem som sitter på kapitalet. Här är vad några av investerarna och bolagen hade att säga om 2016 och inkubatorsprogrammen.

Johanna Wollert Melin
Johanna Wollert Melin.

Johanna Wollert Melin har grundat företaget Trice Imaging men är även privat affärsängel.

Vad har du för förväntningar på startupåret 2016?

– När man är ett startup måste man veta om man har en unik produkt och om det finns en marknad. Man måste ha koll på sin affärsmodell. Det vill säga: har man gjort analysen för sin produkt. Man måste veta hur man ska skydda sin produkt. Det är något som många av bolagen här i dag glömde.

Hon hoppas att fler företag lär sig den läxan och vågar testa sina affärsmodeller. Hennes tips är att fokusera på en marknad, att göra en pilot och lära sig av det.

Vilka trender ser du för det kommande året? 

– Många industrier har redan gått igenom digitaliseringen till stor del och en marknad som jag tror kommer stort är digital hälsa. Det är en väldigt reglerad marknad och det börjar hända mycket och många myndigheter har börjat gå in och luckra upp regleringarna och börjar se att det finns mycket pengar för sjukvården i många länder och att de går mer och mer mot cloudlösningar.

Marianne Uddman är en av de som sitter på den eftertraktade finansieringen och är som investment manager på Creathor venture på ständig jakt efter nya bolag.

Vilka intryck fick du av årets kull från Sting?

– Överlag hade de hög nivå för att vara tidiga startups och ganska intressant, olika branscher. Absolut positivt.

Fler startups, men minskade investeringar. Samtidigt är det många investerare som vill in i samma bolag. Många vill ha del av samma kaka – hur påverkar det branschen?

– Vi har inte förändrats i hur vi ser och tänker på företag och hur vi investerar. Det är bara bra att det finns fler startups, att det är fler som vågar. Jag tror inte att det påverkar att det startas fler företag, särskilt inte här i Stockholm, det kommer fler och fler investerare hit också, säger hon.

Läs också: Nytt pengaregn över svenska startupbolag när Sting fyller på kassakistan

Hon ser en ökad konkurrens mellan finansiärerna, särskilt i Stockholm där hajpen kring startup fortfarande är stor. Men det tror hon bara är bra för branschen.

Vad ser du för 2016?

– Det finns massa trender, personligen tror jag att det kommer mycket inom fintech, mycket inom peer-to-peer. Det blir lättare att betala till exempel. I Tyskland, där jag kommer ifrån, har det inte hänt alls lika mycket där. Svenskarna är mycket mer framåt. Men det finns många andra delar, Internet of things – vad exakt är jag inte säker på. Det är kanske för tidigt just nu men i slutet av året kanske vi börjar se lösningar som gör det lättare för konsumenten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning