– Ordningen här inne är typisk Scania. Här slarvas det inte med någonting, säger Erik Lönroth.

Han är tekniskt ansvarig för Scanias HPC – high performance computing, det som också kallas beräkningskluster eller superdator och visar runt i den skinande rena och välordnade datahallen.

Beräkningsklustren som står för runt hälften av Scania IT:s energikostnader tar upp det mesta av hans tid, men en del av sin tjänst, fem procent, ägnar han åt att driva ett internt open source forum på Scania. Där deltar sju personer både från it-bolaget och från moderbolaget Scania. Och hans arbete är inte förgäves. Scania gick nyligen med i Open Source Sweden som första stora svenska industriföretag. Det är ett forum för svenska leverantörer där bolag som IBM och Redhat är med. 

Erik Lönroth.
Erik Lönroth.

Erik Lönroth ser det som ett helt logiskt steg.

– Allt som ingår i konceptet kring öppen källkod är ju trender som håller på att ta över it-industrin, säger han.

Öppen källkod är bara en del av ett större koncept där öppna standarder, samarbete, agila metoder, transparens och större egenmakt för den enskilde medarbetaren är andra delar framhåller Erik Lönroth.

Som exempel på trenden pekar han på alla samarbetsverktyg som kommer och att de flesta av dem delar en enkel minsta gemensamma nämnare – öppen källkod.

– Open source håller på att gå från att vara en nisch. Samarbete ger fördelar, det leder till att man använder agila metoder. Näringslivet ser det här och involverar det i sina arbetsmetoder.

Han berättar att exempelvis Volkswagen är inne på samma spår med en öppnare it-struktur.

– Där har vi uttalade ambitioner att samarbeta och det kommer vi försöka göra också på it-sidan.

Läs också: Scania genombrott för öppen källkodsbolag

Öppna standarder är en avgörande ingrediens eftersom det öppnar för att kunna använda olika it-system tillsammans. Och om det är någon bransch som har vana att arbeta med standarder så är det fordonsindustrin – där är varje skruv väldefinierad sedan länge.

– Där är vi världsledande. Men det är svårare virtuellt. En fysisk skruv kan man snabbt komma överens om hur den är beskaffad – det är svårare med virtuella skruvar. För att tackla virtuella svårigheter krävs bra koncept att arbeta kring, och open source i kombination med öppna standarder är ett sånt koncept, säger Erik Lönroth.

I och med att Scania nu går med i Open Source Sweden får företaget också möjlighet att få tillgång till expertis och information om vad som händer inom området.

– Vi måste kunna förhålla oss till det smörgåsbord som öppnar sig när vi kan använda fler leverantörer. Och som stor inköpare kommer vi kunna räkna hem det på ett smart sätt.

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

Men trots att öppen källkod släpps in i värmen på allvar så innebär det inte att alla proprietära system kastas ut – Scanias it måste stå på två fötter konstaterar Erik Lönroth.

– Vi har ett systemarv och vi ska hantera framtiden. Vi kan bygga affärscaset att arbeta standardiserat i it-världen men vi kan inte ha en strategi för att allt ska vara öppet. Däremot måste vi kunna arbeta strukturerat både med leverantörer som är klassiskt proprietära och de som är öppna.

Förutom att göra den interna it-miljön mer flexibel och öppna upp för nya leverantörer så lyfter Erik Lönroth också fram en annan aspekt – rekrytering.

– Vi behöver kunna rekrytera toppkompetenser och det är lättare när man har en öppen kultur. 

Fakta

Verksamhet: Tillverkar lastbilar, bussar och motorer. Under 2014 levererades 73 015 lastbilar, 6 767 bussar och 8 287 motorer, både industriella och marina. Har försäljning och service i runt 100 länder. Produktionen sker i Sverige, Frankrike, Nederländerna, Argentina, Brasilien, Polen och Ryssland.
Huvudkontor: Södertälje. 
Antal anställda: Drygt 42 000 (2014). 
Omsättning: 92 milljarder kronor (2014)
Rörelseresultat: 8,7 miljarder kronor (2014)
It-verksamheten: Scania IT ansvarar för it-verksamheten. Globalt inom Scania IT arbetar cirka 1 200 personer. På Forskning och Utveckling arbetar ytterligare cirka 600 personer inom system och it.