Monty
Michael ”Monty” Widenius.

MariaDB startade som en rebellversion av den öppna databasen MySQL. Det gemensamma för de båda produkterna är att Michael ”Monty” Widenius varit ledande upphovsman i båda fallen. Sedan 2009 är han eldsjälen bakom MariaDB, som han framhäver som ett bättre alternativ än MySQL vad gäller tillgänglighet, skalbarhet och prestanda. Och vad gäller allt annat också, får man klart för sig när man pratar med honom.

Läs också: ”MySQL behövs inte längre”

Nu tar Monty en formell plats i företaget MariaDB Corporation som bygger sin verksamhet kring databasen med samma namn, till exempel med supporterbjudanden. Monty blir teknikchef på företaget, en roll som han kan lägga till sitt engagemang i MariaDB Foundation, organisationen som styr utvecklingen av databasen.

Montys utnämning är inte den enda nyheten vad gäller MariaDB Corporation. Företaget får ett kapitaltillskott på nio miljoner dollar, cirka 77 miljoner kronor. Bland investerarna märks Intel Capital och California Technology Ventures. Pengarna ska enligt ett pressmeddelande gå till ”snabbare utveckling av försäljning och avancerad teknik”.

Läs också: Svenska MySQL-chefen vill hitta nya kunder – utan att konkurrera med Oracles stora databas