SAP

SAP:s nya prognos innebär en dramatisk förändring för företaget, skriver IDG News. Om prognosen faller ut visar det att övergången till molnlösningar verkligen tagit fart.

Det stod klart redan förra året att övergången till molnet är på gång på allvar. SAP:s intäkter för molntjänster och tillhörande support var 2,3 miljarder euro, cirka 21,3 miljarder kronor, vilket innebar en ökning på 110 procent från året innan. Intäkterna för traditionella mjukvarulicenser, med tillhörande support, var visserligen hela 14,9 miljarder euro, cirka 138,1 miljarder kronor. Men ökningen var bara 13 procent.

Läs också: De slåss om herravälde i it-världen. Men hur mår egentligen jättarna?

Trenden är entydig och på SAP tror man alltså att den kommer att accelerera de närmaste åren. Redan nästa år förväntas molnintäkter och licensintäkter vara jämnstora.

SAP:s prognos är att molnrelaterade intäkter, samt intäkter för mjukvarusupport, kommer att stå för 65 procent av omsättningen 2017.

Traditionell licensförsäljning blir med andra ord mindre viktig för SAP. Förhoppningsvis avspeglar det sig i ett försäljningsarbete som matchar kunderna bättre än ansträngningar att få till stora licensavtal.