poker

Det började med att IBM:s supersmarta dator Watson lyckades slå både schackmästare och Jeopardymästare. Förra våren spelade Claudico 80 000 händer Heads-up no-limit Texas hold 'em-poker mot fyra pokerproffs och slog ett av dem. Claudico är utvecklad på Canegie Mellon Universitys AI-avdelning.

Även om det inte räckte hela vägen fram räknar forskarna med att Claudico blir bäst på poker om två år när de ska köra nästa tävling. Och de betydligt mer komplicerade algoritmer som krävs för att få smarta maskiner med artificiell intelligens, AI, att vinna i poker än i schack förklarar Andrew Moore professor och dekan för den datavetenskapliga institionen på Carnegie Mellon University, till amerikanska CIO.

– Algoritmerna är expontentiellt svårare än i schack eftersom det finns gömd information. I schack eller backgammon kan båda sidor se brädet hela tiden och räkna ut framtida scenarier. Men när du spelar ett spel som är dolt måste du tänka ut alla möjliga kort som din motståndare kan ha och alla tänkbara strategier som de kan ge, säger han.

– Du kan ha en schackspelare i din bärbara som bara ett fåtal spelare har en chans att slå. Men för att spela poker krävs en rejäl superdator.

Läs också: Därför kan Zuckerbergs nyårslöfte sätta fart på AI-utvecklingen

Varför lägger då forskarna en massa energi på att få AI att spela olika spel? Jo, för om AI kan nå nivån att kunna processa dold information så är det nyckeln till en mängd andra användningsområden i nästa steg.

Bland annat kan det användas för att vässa digitala assistenter som Siri och Cortana. Andrew Moore exemplifierar med att du ser ett par röda sneakers på nätet som du gillar – då kan du be din AI-assistent att köpa dem åt dig till ett bra pris.

– För att klara det kan den inte vara öppen med vad du är beredd att betala – den måste hålla tillbaka viss information, säger han.

När informationen är dold skapar det också förutsättningar för att skapa rättvisa förhållanden som olika parter inte kan påverka. Det skulle exempelvis kunna handla om ett system för organdonationer där artificiell intelligens matchar givare och mottagare utan att det går att påverka utifrån just för att informationen är dold.

Det behöver inte handla om att dölja information – ett projekt som forskarna på Carnegie Mellon University sysslat med är Spliddit som helt enkelt används för att hjälpa människor att dela upp saker på ett rättvist sätt. Alltifrån att dela på taxiresor eller hyror rättvist till att fördela till att fördela utrymmet rättvist när olika avdelningar i en verksamhet alla har behov av plats.

– Det är ett verktyg som kan ta bort en del av våra känslor ur loopen. Det är ingen fördel att ljuga om vad du vill, säger Andrew Moore.

Läs också: Vems är skulden när din robot går bärsärkagång? Forskare vill se moral i koden.

Ett annat område som det forskas mycket kring är självkörande fordon. Och där har det blivit tydligt att det inte bara handlar om teknik – vi måste också börja göra etiska överväganden. Om en bil riskerar att krascha antingen så att de som åker i bilen skadas eller att den svänger undan och skadar en fotgängare – vad ska den välja?

– Det där är en fråga som det är väldigt svårt för en ingenjör att svara på, säger Andrew Moore.