molnet

Enligt en global undersökning som gjorts av analysföretaget Forrester Research använder nästan två tredjedelar av företagen mer än en publik och/eller privat molnplattform. Och de samkör de olika plattformarna, både privata och publika.

– Administrationsverktyg som kan hantera alla dessa resurser är till stor hjälp, säger Dave Bartoletti, analytiker på Forrester, till IDG News.

Läs också: Oro för nedläggning hindrar utvecklare att använda molntjänster

Enligt Bartoletti kan man dela in administrationsverktygen i två kategorier: De från nya leverantörer vars verktyg är teknikagnostiska och mer traditionella verktyg som utökats för att hantera molnteknik. Exempel på leverantörer i den första gruppen är Rightscale, Cliqr, Dell och Scalr. De har inga, eller åtminstone inte helt uppenbara, kopplingar till enskilda molnplattformar. I den andra gruppen hittar vi till exempel VMware, Red Hat och IBM.

Lite förvånande är det kanske att ledande molnföretag som Amazon, Microsoft och Google inte gör så mycket väsen av sig. De kanske inte vill sälja verktyg för att administrera konkurrenternas molnplattformar?

Vilket administrationsverktyg som passar bäst beror på vilken användningsprofil som gäller. Bland typfall som Forresters Bartoletti nämner märks att använda till exempel Amazons publika moln för vissa applikationer, medan det finns utvecklare som är Microsoftcentrerade som föredrar det företagets molnplattform Azure. Då gäller det att ha ett verktyg som kan hantera båda de plattformarna, till exempel flytta virtuella maskiner mellan dem.

Läs också: 11 konkreta tips för att upptäcka intrång i dina system

Bartolettis bedömning av nuläget är att marknaden för administrationsverktyg är omogen, vi kan förvänta oss en snabb utveckling. Exempel på brister är att det kan vara krångligt att flytta jobb mellan Amazon och Azure, det är fortfarande klart smidigast att hålla sig till en molnplattform.